Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Túszdráma az algériai sivatagban

Több turistacsoportnak is nyoma veszett az utóbbi két hónapban az algériai sivatagban. Az algériai hadsereg egyik magas rangú tisztje szerint szinte bizonyos, hogy a külföldieket elrabolták és két, egymástól független csoportban tartják őket fogva a líbiai határ közelében.

Idén február óta összesen harmincegy európai turista tűnt el az algériai sivatagban. Az első csoportnak az Algírtól délkeletre fekvő Uargla és Dzsanet városok között veszett nyoma rejtélyes módon. A többi csoport az Uarg-la-Dzsanet-Tamanraszet háromszögben tűnt el, egyes állítások szerint a február végi homokviharokat követően. Mindegyik csoport a saját eszközeivel, vezető nélkül utazott a több mint kétmillió négyzetkilométeren elterülő algériai sivatagban.
Az algériai hadsereg tisztje szerint a harmincegy európai turistát a sivatagban tartják fogva, az Algírtól 1500 kilométerre délkeletre fekvő aprócska arab falu, Illizi közelében. A francia Le Monde-nak adott nyilatkozata szerint a túszok jó egészségben vannak, és az életük nincs veszélyben.
A turisták, összesen öt nemzet fiai (tizenöt német, tíz osztrák, négy svájci, egy holland és egy svéd állampolgár), feltehetőleg az iszlám GSPC (Szalafista Prédikációért és Harcért Csoport) fogságában vannak. Algériai források szerint elképzelhető, hogy a foglyokat abban a térségben tartják fogva, ahová a hatóságok már több éve nem merészkednek be - azóta, hogy hat évvel ezelőtt több magas rangú hivatalnok is terrorcselekmény áldozata lett, melyek mögött szintén a Mokhtar Belmokhtar által vezetett szalafista csoport állt.
A Le Monde információi szerint elképzelhető, hogy a GSPC azoknak az iszlám terroristáknak a kiváltására akarja felhasználni foglyait, akiket a német hatóságok a közelmúltban ítéltek el egy tervezett strasbourgi terrorcselekmény miatt. A több részletben véghezvitt túszejtés, valamint az elraboltak őrzése mindenesetre arra vall, hogy az akciót hónapokon át készítették elő. A sivatagban egy ilyen hosszú távú akcióhoz ugyanis hatalmas menynyiségű élelmet, és még jelentősebb vízkészleteket kellett felhalmozni ahhoz, hogy a minimum 40-50 ember számára biztosítsák az életben maradás feltételeit. 
A militáns csoport tagjai és túszaik feltételezhetően egy nehezen megközelíthető, barlangokkal és kanyonokkal teli térségben tartózkodnak - állítja az algériai hadsereg tisztje -, amennyiben még egyáltalán algériai területen vannak, és nem hagyták el az országot dél felé. A különlegesen kiképzett német és osztrák nyomozók részvételével folytatott kutatásokat ezért helikopterekkel és teveháton vándorolva folytatják. A térségbe kirendelt mintegy ötezer katona munkáját háromszáz helyi idegenvezető is segíti. Bár konkrét eredményre eddig nem vezettek a kutatások, reményre adhat okot, hogy a nyomozók egy „életben vagyunk” üzenetet tartalmazó levelet találtak a sivatagban. Az említett falutól mintegy 150 kilométerre ugyanakkor megtalálták az egyik, március 8. óta eltűnt német házaspár terepjáróját.