Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A két letört lator

Szaddám Huszein rezsimje és az Oszama bin Laden irányítása alatt álló al-Kaida terrorszervezet közvetlen kapcsolatban állt egymással - szerepel azokban az iraki titkosszolgálati dokumentumokban, amelyeknek a Telegraph című lap munkatársai Bagdadban jutottak birtokába.

A Muhabarat elnevezésű iraki titkosszolgálat főhadiszállásán talált dokumentumok arra utalnak, hogy 1998 márciusában az al-Kaida egy követét titokban Bagdadba hívták. Az iratok szerint a találkozó célja az Amerika- és Szaúd-Arábia-ellenes érzelmeken alapuló kapcsolatteremtés volt Bagdad és az al-Kaida között. A találkozó olyan jól sikerült, hogy egy héttel meghosszabbították, és a végén még bin Laden bagdadi útjának az előkészületeit is megvitatták.
A papírokat Washingtonnak továbbítják majd mint az első bizonyítékot arra a kapcsolatra nézve, amelynek létezését az Egyesült Államok mindkét fél tagadása ellenére régóta gyanította.
A Telegraph munkatársai a titkosszolgálat lerombolt főhadiszállásán, a törmelék alatt találtak rá a bin Ladenről szóló aktára, amely három egymáshoz tűzött lapból áll. Közülük kettőn a Muhabarat fejléce szerepel. A lapok a Muhabarat-ügynökségek egymás közötti levelezését tartalmazzák az al-Kaida követe látogatásának előkészületeiről. A találkozó kevesebb mint öt hónappal azt megelőzően zajlott le, hogy bin Laden felkerült a körözött terroristák amerikai listájára a kelet-afrikai amerikai nagykövetségek felrobbantását követően.
Az iraki ügynökök megpróbálták javítófestékkel eltakarni a bin Ladenre való utalásokat. A megszáradt festéket azonban eltávolították a papírról, és alatta több helyen is tisztán és olvashatóan látszik bin Laden neve a dokumentumokon.
Az egyik papírt 1998. február 9-én írták alá, és „Szigorúan titkos és sürgős” jelzéssel látták el. Az aláíráson „MDA” szerepel, ami feltételezhetően a Muhabarathoz tartozó egyik titkosszolgálati részleg vezetőjének a fedőneve.
A dokumentumhoz tartozó egyik levél szerint a Bagdadba érkező követ bin Laden egyik bizalmasa, aki a bin Ladennel való jövőbeni kapcsolatról és egy vele való személyes találkozó előkészítéséről szóló üzenetet továbbít megbízójához.
Egy újabb irat megerősíti, hogy a követ 1998 márciusában a szudáni Kartumból Bagdadba utazott, és egy első osztályú hotelben, az al-Mansour Meliában szállt meg. A dokumentum tanúsága szerint a látogatást egy héttel meghoszszabbították, és a margón a Mohamed F. Mohamed Ahmed név szerepel - az azonban nem tisztázott, hogy ez a név az ügynökre vagy a követre vonatkozik-e.
Annak nincs nyoma, hogy létrejött-e végül a találkozó bin Laden és az irakiak között.
Az elmúlt három hét során a Telegraph munkatársai különböző titkosszolgálati aktákat találtak a Muhabarat romos épületében, melyek felfedik, hogyan látta el Oroszország Irakot részletekkel Tony Blair és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök magánbeszélgetéseiről, továbbá hogy Németország hogyan szervezett titkos találkozókat a rezsimmel.
A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint „Szaddám bukása óta számos olyan dokumentum került napvilágra, melyeket a megfelelő hatóságoknak megadott időn belül értékelniük kell. A folyamat részeként mindenképpen tanulmányozni kívánjuk a dokumentumokat, hátha új megvilágításba helyezik az al-Kaida és Szaddám rezsimje közötti kapcsolatot.”