Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Bágyadt húsvét a börzéken

Mérsékelt emelkedést tudhatnak maguk mögött a világ vezető tőzsdéi. A csordogáló vállalati eredmények adnak némi reményt a fellendülésre, különösen a technológiai szektor mutat erőt. Az eBay, az Amazon.com és az SAP is növekvő árbevétel mellett a várakozásokat jóval meghaladó nyereségről adott számot, és hónapok óta először nőttek a chipgyártók értékesítési számai is. Makrogazdasági oldalról azonban továbbra sincs nagyon megtámogatva a piac, Amerikában a munkanélküliségi és kapacitás-kihasználtsági mutatók nem kecsegtetnek semmi jóval, miközben Európában a bizalmi indexek ütöttek újabb sokéves mélypontot a héten. 

A BUX a nemzetközi piacokat jelentősen felülteljesítve, a megszokottnál jóval magasabb forgalom mellett sikeresen áttörte a 8000 pontos lélektani határt 8117 ponton zárva a hetet.
A blue chipek közül szárnyalt a Matáv, a macedón Maktelben részesedését növelő cégóriás papírjai 8,5 százalékkal drágultak. Jól teljesített a Mol és a Richter is, előbbi a héten újra tárgyalt a horvát INA privatizációjáról, míg a gyógyszercég közgyűlése 330 forintos osztalékot szavazott meg a héten. Némileg lemaradt az emelkedésben a bolgár DSK Bank privatizációjáról szóló döntés elhalasztása miatt kevésbé preferált OTP, mindössze 1,7 százalékkal erősödve. A második vonalban remekelt a jó első negyedéves eredményt publikáló Borsodchem (+11,5%), valamint a mini tech-szektor papírjai, az Antenna Hungária és a Synergon. Jelentősebb esést csak a rendkívül rossz negyedévet záró NABI tudott produkálni, a cég vaskos veszteséggel kezdte az évet, ami alátámasztja a papír hét százalékos zuhanását.