Vissza a tartalomjegyzékhez

Nagy Liliána
Hogyan juthatunk uniós hitelhez?

A jövő évi EU-hoz való csatlakozásunkig rendelkezésre álló röpke egy évben a mikro-, kis- és középvállalkozóknak meg kell tanulniuk az EU-pénzek elnyerésének alapfeltételét jelentő szigorú pályázati elemek elkészítését. Mint már arról többször is beszámoltunk, a különböző kormányzati szervek kiadványaiban és honlapjain számtalan pályázati kiírás olvasható. 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) márciusban az Európa Terv részeként beindította a Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogramot, melynek célja, hogy segítséget nyújtson az Európai Unió piaci viszonyaihoz történő mielőbbi felzárkózáshoz, a versenyképességet növelő modernizációhoz és technológiai fejlesztéshez. A magyarországi székhelyű mikro-, kis- és középvállalatokon kívül egyéni vállalkozók is sikerrel pályázhatnak a hitelért. 
A hitel felhasználási köre igen széles spektrumon mozog, kivéve a mezőgazdasággal összefüggő felhasználást, melyre külön agrár-hitelprogram áll rendelkezésre a családi gazdálkodóknak, valamint a kis- és középüzemeknek. Hogy mire is kaphatunk beruházási hitelt? Íme néhány preferált terület a sok közül: kapacitás-kihasználtságot javító fejlesztés, információs-kommunikációs technológiai fejlesztések, termelésiinfrastruktúra-fejlesztés, munkahelyteremtést elősegítő fejlesztés. 
A hitelt csak minimum egy éve eredményesen gazdálkodó vállalkozások vehetik igénybe, ahol a foglalkoztatottak létszáma nem haladja meg a 250 főt, és az éves nettó árbevétel kevesebb mint 4 milliárd forint, további feltétel az értékelhető üzleti terv, valamint nem lehet 60 napon túli hitel- és köztartozása a pályázónak. Az igényelhető hitelösszeg 10-500 millió forint között választható, melyet euróban is fel lehet venni, de a beruházási érték negyedét mindenképpen saját erőből kell finanszírozni. 
A kamat mértéke forinthitel esetén a jegybanki alapkamattól függ, amely változik a futamidő és az adóminősítés következtében - a jelenlegi hitelkamat 6 százalék körül mozog, euróban történő folyósítás esetében 3,3 százalék. 
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kamattámogatást nyújt ehhez a hitelfajtához, melynek mértéke a kamatfizetés alapjául szolgáló tőkeösszeg évi 1,3 százaléka. 
Jó hír, hogy a kamattámogatást a hitelkérelemmel együtt a Magyar Fejlesztési Bankhoz kell beadni, s nem kell plusz köröket futni a GKM-nél. Természetesen ennél a hitelnél is kérnek hitelbírálati díjat, mely maximum 50 ezer forint lehet. A hitelkérelem formanyomtatványait megkaphatjuk személyesen az MFB-tól vagy letölthetjük a honlapjukról (), a hitellel kapcsolatos konkrét kérdésekre pedig a 06(40)555-555 kékszámon kaphatunk felvilágosítást.