Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei Judith
Utazási tippek

Valószínűleg minden családban elhangzott már a kérdés: Hová menjünk idén nyaralni? Persze van, akinek nem is ez a kérdés, hanem inkább az, mikor, mert minden évben ugyanoda megy vissza, a megszokott, bevált minőséget élvezi és a jól ismert környezetben tud feltöltődni. Mások elképzelhetetlennek tartják, hogy kétszer ugyanarra a helyre utazzanak, ők új kalandokat, élményeket és tájakat keresnek. A Last Minute utak kedvelői a pillanatnyi hangulat varázsát szeretik, és persze a kedvezőbb árakat. Egyesek azonban nem anyagi megfontolásból döntenek a Last Minute utak mellett, hanem azért, mert nem tudják a nyári szabadságot előre megtervezni, így ha hirtelen megüresedik egy hét a családi naptárban, a megmaradt helyeket olcsóbban megkapják. Cikkünkben megpróbálunk mindenféle ízléshez és elképzeléshez hasznos tanácsot adni árajánlatokkal a tengerparti nyaraláshoz.


Világító torony idilli környezetben. Vár a nyár Fotó: Wbs

Nemrég hallottam egy fiatalemberről, aki a száz és százféle utazási ajánlat dilemmája elől úgy menekült el, hogy kihajtott a reptérre, és a legközelebbi járatra ült fel, amire helyet kapott. Nos, azért érdemes egy kis időt szánnunk a böngészésre, mert némi utánajárással nemcsak tízezreket spórolhatunk meg, de kellemetlen élményektől is megóvjuk magunkat, különösen, ha családdal utazunk. Kitűnő honlapok vannak, amelyek segítenek az eligazodásban. Ha például megkeressük a utazási magazint, és ráklikkelünk a lap tetején az utazási irodákra, ahol az irodákat profiljuk és specialitásaik szerint értékelik, könnyen tudunk választani. A vezető nagy utazási irodák szerint nem csappant az utazási kedv. Juhász Katalin, a TUI német utazási iroda képviseletében elmondta, hogy továbbra is a Földközi-tenger térsége a legkeresettebb, de a tavalyi sláger, Jordánia, éppúgy „teltházas”, mint Egyiptom. 
A tengerpart szerelmeseinek egy régi újdonsággal kedveskedik az Eurotours: Bulgária az idei év szenzációja. A Fekete-tenger gyöngyszeme és reménysége lehet a volt kommunista ország. Mivel jelenleg gyorsan fejlesztik az infrastruktúrát, és igyekeznek a balkáni térség kellemetlen vonatkozásait megszüntetni, újra a magyarok egyik fő úti céljává válhat. Busszal és repülővel is mehetünk. A szálloda reggelivel már 20 ezer Ft/hét/főtől elérhető. A buszjegy főszezonban 16.900 Ft/fő, a repülőjegy 58 ezer Ft + az illetékek. 
Egyelőre azonban Horvátország a legnépszerűbb honfitársaink körében. Közel van, tele vadregényes, felfedezésre váró területekkel, nagy és apró szigetekkel. Nekivághatunk minden tervezés nélkül is „ahol tetszik, megállunk” alapon, hiszen az 5835 km hosszú tengerpart mentén fekvő városok, falvak lakói nyáron nagyrészt turizmussal foglalkoznak, és biztosan akad egy kiadó szoba. De az adriaticanet minden segítséget megad a szállásfoglalástól az útvonaltervezésen át a vitorlásbérlésig, sőt még egy kis szigetet is bérelhetünk világítótoronnyal 700 euróért. A katalógusokban a szállásárakat tüntetik fel, ami apartmanok esetében 10-20 ezer Ft, a szálloda félpanzióval már 21 ezer Ft-tól elérhető. A Horvátországi Idegenforgalmi Közösség információja szerint az autózás is rövidebb lehet egy-két órával, mivel június elejére elkészül a magyar határtól egészen Rijekáig tartó autópálya. A MALÉV új tavaszi járatain pedig most már közvetlenül elrepülhetünk Dalmácia legszebb városába, Splitbe, ha fárasztónak tartjuk a 8-12 órás autóutat. 
Hellas rajongói egy újabb szigetélménnyel gazdagodhatnak, ugyanis Budapestről charter járat indul Zakinthoszra, a Jón-tenger harmadik legnagyobb és legzöldebb szigetére. Többek között a Theo Tours és az Apollon Travel szervezésében, szállással együtt 74 ezer Ft-tól 89 ezer Ft-ig terjed az ára. 
Még egy-két ajánlat a mediterránum más részeiből. Tunézia, ami továbbra is az egyik legkedveltebb nyaralóhely, mivel a magas színvonalú szolgáltatás és az alacsony ár itt találkozik leginkább. A Karthago Tours 36 ezer 900 Ft/főtől egy komplett repülős utat kínál három csillagos szállodában félpanzióval. Az arab vendégszeretetet Marokkóban is megtapasztalhatjuk a Budavár Tours igényes szervezésében, csak az ára borsosabb: 99 ezer Ft/hét a négy csillagos szállodában, félpanzióval. Akinek ez még mindig túl közel volna, elutazhat az utóbbi időben nagyon divatos Kubába, ahol valósággal úgy érezheti, hogy megállt az idő. Különösen azoknak ajánljuk, akik nosztalgiával tekintenek az ötvenes-hatvanas évekre, amikor megjelentek a hatalmas Buickok és Fordok a filmvásznon. Itt mindezt „élőben” láthatjuk. Minden régi, de használható. Havanna száz évvel ezelőtti pompájában tündököl, a kubai nép szeretettel fogadja az „imperialistákat” is, rendkívül barátságosak és vendégszeretők. Egy 8 napos körutazás karibi fürdőzéssel, látogatással a történelmi Disznó-öbölbe, Ernest Hemingway házába, Santiago de Cubába, a Velázquez Múzeumba és a világörökség részét képező Havannai belvárosba 499 ezer Ft, és ehhez négy csillagos hotel jár teljes ellátással a HVG Exotic Travel kínálatában. 
A következő cikkünkben a belföldi lehetőségeket és a sporttal egybekötött túrákat tekintjük át.