Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 18. szám, 2003. május 03

Belpolitika

Sebestyén István
170 milliós megérzés

Már az eredményhirdetés előtt eldőlt, hogy a Gát György producer által létrehozott konzorcium nyeri az EU-ról szóló animációs sorozatra kiírt 170 millió forintos pályázatot - állítja a rajzfilmszakma szereplőinek többsége. Mint mondják, a kiírás feltételeinek a szoros határidők miatt csak az a jelentkező tudott megfelelni, aki előre tudta, hogy lesz ilyen pályázat. Gát György ezzel szemben állítja: ő nem tudott semmit előre, csak „megérezte”. Keller László közpénzügyi államtitkár lapunknak elmondta: az ügyben nem indít vizsgálatot, mivel „eddig csak állítások hangoztak el, bizonyítékokkal senki nem szolgált”.


Nem fenyeget nukleáris reakció

- A darukezelő - aki egyébként a nem megfelelő védőeszköz-használat miatt kapott kismértékű sugárterhelést - jól van, semmiféle gyógykezelésben nem részesült, szabadságot nem kapott, azóta is dolgozik. Dózisterhelése nem érte el az erőmű dolgozóira engedélyezett hatósági korlát tíz százalékát sem, így különleges tennivalóra nem volt szükség. Egyébként az erőmű munkavállalói közül senki semmiféle sugárterhelési korlátot nem ért el, nem lépett át. Ilyen irányú terhelésük semmivel sem több, mint a szokásos évi nagykarbantartás során.


Somorjai László
Az aktív eutanázia gyilkosságnak számít

Az Alkotmánybíróság (AB) döntött: nem alkotmányellenes az eddigi gyakorlat, amely az aktív eutanáziát jogilag gyilkosságnak tekinti, a passzív eutanáziát viszont szigorúan szabályozott keretek között továbbra is elfogadhatónak tartja. Az Országgyűlés sem marasztalható el azért, mert hiányzik a Büntető Törvénykönyvből a „méltányossági ölés” tényállás. A tíz év után, április 28-án kihirdetett határozatot az élethez való jog védelmével indokolták a bírák, és elutasították azt az indítványt, amely szerint az eddigi szabályozással a gyógyíthatatlan betegek önrendelkezési joga sérült. 


Fókusz

Hazafi Zsolt, Szobota Zoltán
Hová tűntek a proletárok?

Mégis van közös nevezője a radikális jobb- és baloldalnak, a történészeknek, sőt a parlamenti képviselőknek is. Abban ugyanis mindannyian egyetértenek, hogy a 21. század küszöbén szinte lehetetlen meghatározni, van-e még Magyarországon munkásosztály, és ha igen, kik tartoznak bele. Nem vitás - mondják -, hogy a május elsejei ünnepek már rég nem alkalmasak ennek megítélésére, hiszen a tartalmukat vesztett események mára politikai reklámkampánnyá lényegültek.  Thoma László szociológus, egyetemi tanár nem látja ennyire markáns osztálynak a proletariátust, sőt lapunknak nyilatkozva azt állította, hogy a munkásosztály 1956 után egy az egyben „le lett szalámizva”: a Kádár-rendszer irányítói felismerték, hogy a forradalom végkifejletében egy osztálybázisú nemzeti ellenállás bontakozott ki, ahol az önigazgató munkástanácsok a nemzeti függetlenség zászlaját hordozták. Hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer, elkezdték felgöngyölni a munkásosztályt mint társadalmi tényezőt.


Szobota Zoltán
Frontmajális

A Fidesz-majálist a Magyar Nemzeti Frontétól csak egy fehér-piros műanyag szalag választja el. Utóbbi kérte előbb, mármint az engedélyt a Hajógyári szigetre. A frontosok kevesebben vannak, de ez nem feltűnő, hiszen a kordon csak jelképes. Ugyanazokat a turulmadaras, nagymagyarországos, szentkoronás, trianonos, szűzmáriás, komcsizós, antiszemita ereklyéket lehet mindkét oldalon megvásárolni, akár a polgári, akár a még nemzetibb oldalon szemezget a dolgozó. Az exminiszterelnök-gyűjtemény briliáns darabja egy Ludas Matyit ábrázoló kulcstartó, rajta a felirattal: Hajrá Orbán Viktor! A Fidesz a gyerekekre is gondolt. Az ugrálóvár és az ingyen lufi mellett olyan puzzle is kapható, melyen fehérruhás angyalok emelnek égbe egy koronás címert, sőt az ólomkatonák piacán új dimenziók nyílhatnak a - gondolom csak ilyen jeles alkalmakkor beszerezhető - vágtázó lováról hátrafelé nyilazó szittya és a darutollas csendőr az ő hűséges paripáján kompozíciók értékesítésével. Apropó csendőr. A Horthy-portréval és a fenti szuronyosokkal díszített katonadalos CD-borítókról épp mellettem jut eszébe egy apukának, hogy felvilágosítsa magzatát: amíg ezek a bácsik járták a városok utcáit, bizony kilencvennyolc százalékos volt a bűnözés felderítettsége. Marhavagonokról nem esik szó. De Jenőke vagy Csabika egy szuszra azt is megtudhatja, hogy az „eszdéeszben minden családban minimum egy buzit és egy narkóst nevelnek”. Ettől eltekintve a hepaj összképe semmiben sem különbözik egy békebeli kádárista majálistól, de hát mitől is különbözne…


Somorjai László
A munkásosztály diszkrét bája

„Öcsém, itt annyian vannak, hogy ihaj” - harsogja mobiltelefonjába egy hölgy a földalattin. Nyilván megfigyelő, mert magát nem számítja a tömeghez. A dugig telt villamoskocsik láttán első reflexből azt hittük, MIÉP-gyűlésre megyünk a Hősök tere irányába, de aztán rögtön kapcsoltunk: ez nem az a nap.  Kiszállunk, keressük a május elsejei mustáros virslis romantikát a Városligetben, de csak részben találjuk. Sietnénk a nagyszínpadhoz, de nem lehet. Zsibvásár, akciós áruk, csecsebecsék, vattacukor. Túrósbatyu kétszázért - egy negyedbe tépett, rojtos szélű szalvéta is jár hozzá. Girosz, gofri, kolbász és kürtőskalács. Aerobikbemutató - reggeli torna déli 12-kor -, Euroshop, EU-csillagos léggömbök, EU-pólók. Pita, perec - amit csak szeretsz -, pattogatott kukorica. Piknikelő szociszimpatizánsok, odébb póniló gyerekeknek, Petőfi Csarnok, majd a placc: itt a nagyszínpad. Reggel óta megy a show, de most Mandur László és Kovács László beszél, több komolyság, több figyelem: egy rendező megkér, hogy a külügyminiszter urat ne fotózzuk hátulról, mert nem szereti. A színpad elé megyünk, ott egy másik biztonságis vereget vállon: alulról se fotózzunk, mert az elnök úr azt sem szereti. Oldalról készíthetnénk fényképeket, a legelőnytelenebb pozícióból, de irgalmasak vagyunk. Tudjuk, mit jelenthetett négy évet a kispadon tölteni.


Gazdaság

Erdei Judith
Utazási tippek

Valószínűleg minden családban elhangzott már a kérdés: Hová menjünk idén nyaralni? Persze van, akinek nem is ez a kérdés, hanem inkább az, mikor, mert minden évben ugyanoda megy vissza, a megszokott, bevált minőséget élvezi és a jól ismert környezetben tud feltöltődni. Mások elképzelhetetlennek tartják, hogy kétszer ugyanarra a helyre utazzanak, ők új kalandokat, élményeket és tájakat keresnek. A Last Minute utak kedvelői a pillanatnyi hangulat varázsát szeretik, és persze a kedvezőbb árakat. Egyesek azonban nem anyagi megfontolásból döntenek a Last Minute utak mellett, hanem azért, mert nem tudják a nyári szabadságot előre megtervezni, így ha hirtelen megüresedik egy hét a családi naptárban, a megmaradt helyeket olcsóbban megkapják. Cikkünkben megpróbálunk mindenféle ízléshez és elképzeléshez hasznos tanácsot adni árajánlatokkal a tengerparti nyaraláshoz.


Debera Szilvia
Elbocsátás tokkal-vonóval

Globalizációs átrendeződés, erős forint, külpolitikai események mind hozzájárultak az ország egyetlen vonós hangszergyának bezárásához. Az utóbbi időben egyetlen darab hegedűre sem érkezett megrendelés, pedig fénykorában ontotta magából a kiváló minőségű termékeket. A Szegedi Hangszerkészítő Kft. éppen az idén ünnepelte ötvenéves fennállását. 


Nagy Liliána
Hogyan juthatunk uniós hitelhez?

A jövő évi EU-hoz való csatlakozásunkig rendelkezésre álló röpke egy évben a mikro-, kis- és középvállalkozóknak meg kell tanulniuk az EU-pénzek elnyerésének alapfeltételét jelentő szigorú pályázati elemek elkészítését. Mint már arról többször is beszámoltunk, a különböző kormányzati szervek kiadványaiban és honlapjain számtalan pályázati kiírás olvasható. 


Papp Gabriella
Irak: Háború az újjáépítésért

A háború alig ért véget, máris egy új kezdődött. A csata pénzről, befektetésekről, újjáépítésről szól. Irakban az első lépés a helyreállítás, a viszonylagos rend megteremtése, azaz az újjáépítés alapjainak a lerakása. Ezután következhet egy Kuvaithoz vagy Szaúd-Arábiához hasonló modern közel-keleti ország felépítése, amely egy új gazdasági, politikai folyamatot indíthat el a Közel-Keleten. A háború kitörését megelőző időszakban egymás haragosaivá váló országok most, a „húsos fazekak” mellett is „fújnak” egymásra.


Major Nóra
Ki korán kel

Az európai uniós tagságra való felkészülés nem minden vállalkozót hoz lázba - legalábbis ez derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara (BKIK) tapasztalataiból. Vízhányó Lászlóné, a BKIK EU-referense szerint számtalan félreértés és álhír kering a csatlakozást illetően. Egyes tisztességtelen vállalkozók kihasználják a tudatlanságot.


Acsai Anikó
Bágyadt húsvét a börzéken

Mérsékelt emelkedést tudhatnak maguk mögött a világ vezető tőzsdéi. A csordogáló vállalati eredmények adnak némi reményt a fellendülésre, különösen a technológiai szektor mutat erőt. Az eBay, az Amazon.com és az SAP is növekvő árbevétel mellett a várakozásokat jóval meghaladó nyereségről adott számot, és hónapok óta először nőttek a chipgyártók értékesítési számai is. Makrogazdasági oldalról azonban továbbra sincs nagyon megtámogatva a piac, Amerikában a munkanélküliségi és kapacitás-kihasználtsági mutatók nem kecsegtetnek semmi jóval, miközben Európában a bizalmi indexek ütöttek újabb sokéves mélypontot a héten. 


Háttér

Lukács András
Történelmi kórok

A SARS-járvány terjedését elemezve gyakran vetődik fel a kérdés, vajon világjárvánnyá válhat-e az atípusos tüdőgyulladás, rendelkezik-e olyan fertőzőképességgel és olyan terjedési sebességgel, amelynek következtében egy a spanyolnáthához hasonló globális járványt hoz létre. A SARS-vírus a halálozási arányt tekintve virulensebb, mint az 1918-as spanyolnátha, amelynek következ-tében több ember halt meg, mint az első világháborúban. Bár a 20. század második felére sikerült visszaszorítani a nagy kiterjedésű járványokat, ezek több ember halálát okozták, mint a század háborúi, beleértve a két világháborút. Az alábbiakban az elmúlt kétszáz év jelentősebb járványait idézzük fel.


Iraki béke, fenntartásokkal
Hétfői Újságíró Klub Dési Jánossal az amerikai felkérésre Irakba küldendő magyar békefenntartók körül kibontakozott vitáról.

Dési János: A parlamentben hétfőn meglehetősen éles vita zajlott arról, hogy kell-e magyar békefenntartókat küldeni Irakba vagy sem. A parlament nem fogadta el azt, hogy szavazzanak a kérdésről. A kormánypártok egyébként támogatják a háromszáz fős katonai kontingens kiküldését, az MDF közölte, hogy ők nem hajlandóak ezt a lépést megszavazni, a Fidesz pedig azt mondta, hogy bizonyos feltételek esetén megfontolja azt, hogy esetleg támogassa ezt az egyébként kétharmados döntést igénylő kérdést. Avar János: A szavazás feltétele valószínűleg az, hogy egy darabig erről szóljon a vita, és a Fidesz érzékeltethesse, hogy politikailag nem lehet őt háttérbe szorítani, igenis egyenrangú szerepe van a kormánypártokkal, hiszen tőle függnek a döntések. Ugyanezt megcsinálták korábban más ügyekben is. Az európai uniós csatlakozás ügyében is eléggé ültek a kerítésen, mind a két oldalon lelógatva a lábat, ahogy az angolszászok mondják.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Van nyoma a feltámadásnak

A húsvét utáni időszak különleges volt Jézus életében: a vasárnapi feltámadás után látszólag eltűnt ugyan a nagyközönség szeme elől, mégis az elkövetkező negyven nap alatt - az Evangéliumokban és Pál apostol egyik levelében található felsorolás szerint - több mint félezer emberrel találkozott, számos különböző helyszínen. Mivel ezek az írások legfeljebb néhány évtizeddel az események után készültek, a korabeli olvasók több száz még élő szemtanút találhattak. A későbbi generációk azonban ezt már nem tehették meg, így a 3-4. századtól kezdve elindult a feltámadás közvetlen tárgyi bizonyítékai után való kutatás, ami a mai napig tart. A keresztény hagyomány számos helyszínt, illetve tárgyat próbált kapcsolatba hozni Jézus földi életének utolsó szakaszával, több-kevesebb sikerrel.


Interjú

Tihanyi Péter
A buchenwaldi naplementék
Beszélgetés Koltai Lajos operatőrrel, a Sorstalanság című film rendezőjével

- Elsősorban egy tekintetet keresek. Ez az, amit megtanultunk Szabóval az elmúlt évtizedek alatt, hogyha meg is találjuk a színészarcot, az első, amire koncentrálunk, a tekintet. A szem az egyetlen dolog, ami ténylegesen tükre annak, ami az emberben van, és ez a gondolattal együtt a tekinteten keresztül tud átsugározni a kamerába és a kamera mögött a majdani nézőre. Csak az emberi tekintet képes arra, hogy egy ilyen kiismerhetetlen, sötét térben éket vágjon. Különben nem jut el hozzád az üzenet. 


Külpolitika

Hechs László
Új figura a bábjátékos kezében
Beiktatták a palesztin miniszterelnököt

A Palesztin Törvényhozó Tanács a héten bizalmat szavazott Mahmoud Abbasz (vagy más néven: Abu Mázen) kormányának. A miniszterelnök korábban megszerezte Jasszer Arafat és vele a Fatah központi bizottsága támogatását is. Ez azt jelentette, hogy a két vezető ugyan az új kormány összetételében megállapodott, ám a hatásköreik megosztásáról információ nem szivárgott ki. Nem lehet tudni, hogy mennyire erős kormányfő lesz Abbasz. Gyanítható, hogy Arafatnak a kormány összetételéhez való hozzájárulásáért Abbasz súlyos árat fizethetett. A kormányalakítás után néhány órával Tel Avivban elkövetett robbantás - amelyet egy brit állampolgárságú fanatikus hajtott végre - a terrorhálózatok üzenete volt az új palesztin miniszterelnök felé is.


Hetek-összeállítás
Földindulás éjjel

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti részét csütörtök hajnalban. A katasztrófa „letarolta” a környéket: minden ház öszszeomlott, és az áramszolgáltatás is megszűnt. Becslések szerint legalább százötven halálos áldozata van a rengésnek, és több száz sérültre számítanak. Egy bentlakásos iskola kollégiumában gyerekekre omlott rá az épület.


Hetek-összeállítás
A két letört lator

Szaddám Huszein rezsimje és az Oszama bin Laden irányítása alatt álló al-Kaida terrorszervezet közvetlen kapcsolatban állt egymással - szerepel azokban az iraki titkosszolgálati dokumentumokban, amelyeknek a Telegraph című lap munkatársai Bagdadban jutottak birtokába.


Széchey Noémi
Túszdráma az algériai sivatagban

Több turistacsoportnak is nyoma veszett az utóbbi két hónapban az algériai sivatagban. Az algériai hadsereg egyik magas rangú tisztje szerint szinte bizonyos, hogy a külföldieket elrabolták és két, egymástól független csoportban tartják őket fogva a líbiai határ közelében.


Márer György, New York
Rögös újrakezdés

George W. Bush nem helikopterrel, hanem egy S-3B Viking harci gépen érkezik meg csütörtökön este - lapzártánk után - az Abraham Lincoln repülőgéphordozó fedélzetére, a gép másodpilótájának szerepében. Az elnök, aki egyben az amerikai fegyveres erők főparancsnoka, itt jelenti be, hogy Irakban nagyrészt megszűntek a harci cselekmények, de még maradtak ellenállási gócok. A háborúnak tehát hivatalosan is vége, de a demokratikus berendezkedést nem lesz könnyű kialakítani Irakban.


Publicisztika

Siposhegyi Péter
A május 1.-paktum

Manapság úgy tekintünk május elsejére, mint valami múzeumi tárgyra. Unos-untalan ismételgetik ugyanazt a híradófelvételt, melyen Kádár János Elvtárs, minden magyar barakklakók János bácsija puhakalapban áll a mellvéden és integet. Alatta népek vonulnak, mint Madáchnál a teremtés színében. Hozsánna néked eszme, hozsánna néked erő, sőt korábban Gerő is e hozsánna tárgya lehetett.  Halljuk, amint a bemondó hangosan mondja: „Köszöntjük a Munka Vörös Zászló Érdemrenddel kitüntetett Lőrinci Fonó dolgozóit, akik százhuszonhét százalékra teljesítették a terv előirányzatait!” Odalenn a messzi mélyben, mely fizikailag közel volt ugyan, valójában messze, emberek vonultak, kezükben zászló, lufi, gyerek, így, ebben a sorrendben. Némi integetés a nagy emberek felé, akiknek képeit ilyenkor kezükben vitték, de ez nem személyi kultusz, á, dehogy. Jó volt látni Lázár Györgyöt a közértkirakatban mint képet, jó volt vinni egy Losonczi elvtársas táblát, majd utána jött az attrakció fénypontja, a majális az oly sok nagy művész által megénekelt sörvirslivel. Ez a fogalom is itt keletkezett, így összeírva. Sörvirsli. Mintha ez egy és ugyanazon dolog lenne. Mindez ingyen vagy fillérekért. Ez volt az a világ, ahol előfordulhatott, hogy az ózdi kohó oldalánál levő kocsmában olcsóbb volt a sör, mint a boltban, mert a kohászok alkoholizmusát az állam anyagilag is támogatta. Majd némi tavaszi kómában, telve tavasszal, szocializmussal, hazatértek. Ha nem épp hétvége jött, mint idén, akkor dolgozni kezdtek egy ünneptelen, csupa hétfő világban szolid bérért, csenve a perceket, hogy ezzel is rontsák önmaguk esélyeit. 


Eperjesi Ildikó
Megújul-e az óvilág?

„Életem során azoknak a problémáknak jó része, amelyekkel a világ szembe találta magát, így vagy úgy a kontinentális Európából származott, a megoldások pedig Európán kívülről” - fogalmaz Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök nemrég megjelent Statecraft (Államtudomány) című könyvében. Nem túlságosan biztató szavak ezek az európai integráció újabb nagyszabású eseményének, a „keleti bővítésnek” küszöbén. Európa politikai és gazdasági súlya a 19. század végétől csökkenni kezdett, szerepét sokan az Európai Unió keretein belül látják megerősíthetőnek, de vajon mekkora cselekvési teret és főképp mekkora sikert enged kibontakozni a filozófusok szerint az Európában hagyományosan uralkodó szkepszis és cinizmus? Továbbra is kívülről, az „optimista” Amerikától kell-e vajon várni a megoldásokat a belül keletkező problémák megoldásához?


Sport

Varga József
Ki mondhat nemet a Madridnak?

Jön vagy marad? - mostanság ez a kérdés foglalkoztatja a madridi és manchesteri szurkolókat David Beckhamet illetően. A szabadrúgás-specialista Beckham, valamint edzője, Sir Alex Ferguson között idén alaposan megromlott a viszony, ez adott alapot a híreszteléseknek. Az esetleges klubcsere kapcsán az elmúlt hetekben rengeteg ellentmondásos hír, nyilatkozat látott napvilágot. 


Németh Szilárd
Nem eszik forrón a Kását

Sokáig biztosnak tűnt: Kásás Tamás a Posillipo Napoli játékosa marad az elkövetkezendő években. Az olimpiai bajnok vízilabdázó megegyezett klubja vezetőivel egy három évre szóló új szerződésről, azonban másnap, a formaságnak ígérkező aláírás helyett ajtót mutattak a meglepett „Kásának”. A hivatalos értesülések szerint a szerződés meghiúsulásáért a Posillipo edzőjét „terheli a felelősség”. Piero Fiorentino ugyanis megkérte az egyesület elnökét, inkább külföldi centert igazoljanak, Kásásra pedig nem tart igényt. Kásás úgy tudja, a szakítás valódi oka az, hogy a klub elnöke megijedt attól, mennyit ígért a tárgyalásokon, és a klubtagok nyomására rúgta fel a szóbeli egyezséget, mondván: így is túl sokat költenek a csapatra.


Szabadidő

Pécsi Tibor, Pécsi Hajni
A muzsika a lényeg

A Kaláka zenekar harmincnégy éve játszik énekelt verseket, muzsikájukat az egész világon ismerik és elismerik. Az emberöltőnyi idő tapasztalatairól és jövőbeni terveiről kérdeztük Gryllus Dánielt, a zenekar egyik alapító tagját és vezetőjét.


Kerezsi Katalin
Többet ésszel

A seniorok - amikor még juniorok voltak - valószínűleg mindannyian sportoltak. Aztán a hölgyeknél jöttek a gyerekek, a férfiaknál jobb esetben az asszony főztje, s harmincöt év felett egyre reménytelenebbnek tűnik a helyzet, hogy visszataláljunk az aktív mozgáshoz. Pedig lehetséges, csak most a munka a fejben kezdődik, és a fokozatosságra épül.


Császárok klubja

„A jó tanárnak kevés híre van, élete másokéba ivódik át” - így szól Michael Hoffman igen figyelemreméltó diákmozija, a „Császárok klubja” summázata. Az ember képlékenységéről, taníthatóságáról, s így sorsának alakulásáról szóló film főszereplője William Hundert (Kevin Kline), a Szent Benedek iskolában tanítja az ókori civilizációkat. Lelkesen, szenvedélyesen oktat, a tanítványai hamar megszeretik az óráit. Ám a tanév közben beiratkozik a szenátor fia is, a lázadó és konok Sedgewick Bell (Emile Hirsch). A tanár hasztalan próbálja betörni a szilaj természetet, és végső elkeseredésében kezdeményez egy rövid beszélgetést az elfoglalt apával. A fiára kíváncsi szenátor felteszi a Hundert számára meglepő kérdést: „Mi a haszna annak, amit tanít?” 


Malacvágás a moziban

Bombasiker volt négy évvel ezelőtt a Disney-féle Micimackó-iparág Tigris színre lép című soros filmterméke, és nem alaptalanul. A történet eredetire sikerült, és remekül illeszkedett a könyvből/filmből megismert karakterekhez. A klasszikus sztori valódi folytatása volt, tényleg izgalmas és kacagtató, fergeteges animáció, egyszóval olyan másfél óra, amely 3 és 93 év között garantáltan maradandó élményt nyújtott mindenkinek. 


Kisvonatok találkozója

Nemes hagyománynak számít a május első hetében zajló évenkénti Vasútmodell-kiállítás és Vásár a gyermekvasutasok hűvösvölgyi táborának területén. Idén ezen a hétvégén zajlik a látványos rendezvény, melynek szokásos helyszíne közvetlenül a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (régen Úttörővasút) hűvösvölgyi végállomása mellett található. Megtekinthető vasárnap estig minden nap 10 és 18 óra között. (MÁV Rt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Budapest II. kerület, Hűvösvölgy. Megközelíthető a gyermekvasúttal, illetve a Moszkva térről induló villamos- és buszjáratokkal. Tel.: 397-5394) (M. R.)


Könyvsikerek

Számos kivételes tehetségű, méltán elismert labdarúgó él a világban. Mégis, David Beckham szinte az egyetlen, aki a szórakoztatóipar, a bulvársajtó érdeklődését is állandó jelleggel kiváltja. (A Távol-Keleten már-már hisztérikus méreteket ölt a Beckham-mánia.) A Manchester Unitedtől hamarosan távozó, az angol válogatott brilliáns rugótehetséggel megáldott kulcsemberéről szól Dénes Tamás és Mácsik Viktor Az igazi Beckham című könyve. Olvasmányosan, helyenként bulvárosan, de empatikusan megírt életrajzról van szó, amelyből egy huszadik századvégi sikertörténet bontakozik ki. Főszereplője az egykori proligyerek, aki tehetséggel és rendkívüli kitartással küzdötte föl magát a csúcsra. A könyv egy fontos kérdéssel azért adós marad: miért épp ő vált jelenséggé? Viktória Könyvkiadó, 2003. (Kánai András)


Színes

Munkahelyi szieszta

Ki a mellékhelyiségben, ki kedvenc, parkírozó négykerekűje meghitt belsejében, ki pedig íróasztalára borulva hajtja álomra a fejét, mégpedig a munkaidő kellős közepén - tudatja egy frissiben napvilágot látott brit felmérés. A közvélemény-kutatás tanúsága szerint a megkérdezettek csaknem tíz százaléka rendelkezik olyan szigorúan titkos zuggal, ahol suttyomban kipihenheti magát a mégoly dolgos hétköznapok közepette is. 


DUMA PLÁZA

Az egypúpú tevét az különbözteti meg a kétpúpútól, aki akarja. Graffiti


Ki ül, ki fut az unióban

Ha megkérdeznénk egy portugált, hogy mit csinálna szívesebben: tévét nézne-e vagy tornázna, szinte bizonyos, hogy a tévé előtt való henyélést választaná. Nem hiába számítanak egy legújabb felmérés óta az Európai Unió leglustább népségének. Nem így a svédek, akiknél tízből hat ember számára a testmozgás alapvető dolog. A spanyol Navarrai Egyetem, az unió tizenöt tagállamának lakossága között végzett felmérése csak megerősíti azt a széles körben elterjedt nézetet, miszerint a dél-európai és a Földközi-tenger mellett élő emberek inkább üldögélni szeretnek, míg a skandinávok eszmei időtöltése a „kellemes” kocogás. 


Munkalehetőség az Antarktiszon

A brit Antarktisz-kutató csapat vízvezeték-szerelőket keres, akik megvédik az általuk használt csöveket a befagyástól. A csoport, mely az ózon fogyásának felfedezésével vált ismertté, nyílt napot tart Cambridge-ben, hogy megtalálják azt a tizenöt képzett szakmunkást, akik eltöltenek velük tizennyolc hónapot a Déli-sark közelében, ahol a hőmérséklet elérheti akár a mínusz 50 fokot is. 


Késnyelő kiskutya

A kalandor kölyökkutyáról csak napokkal később derült ki: csaknem olyan hoszszú kést nyelt le, mint saját teste. Jake-et, a tizenkét hetes staffordshire és bull terrier keveréket gazdái csak azután vitték állatorvoshoz, miután hirtelen hányni kezdett, s szokatlanul egyenes testtartást felvéve, inkább csak pihegett a lakásban. A röntgenfelvételek azután nyomban leleplezték a kényszeredett viselkedés okát: egy majdnem tizennyolc centiméteres kést, melynek műanyag markolata a kiskutya medencealapjánál, míg fém hegye nyelőcsöve tetejénél ért véget. 


A világ legdrágább cipője

A világ legdrágább cipőjét árusítja ki a londoni Harrods áruház egymillió fontos árcédulával. A cipőt az Óz, a nagy varázslóból ismert rubinpapucsok ihlették. A fotósok kedvéért egy időre elővették a cipőt, de mikor azok végeztek munkájukkal, a drága lábbeli visszakerült golyóálló vitrinjébe, melyet éjjel-nappal biztonsági őrök figyelnek. A cipőt platinafonalból szőtték, és 642 rubinkővel díszítették. A csodálatos lábbelit Stuart Weitzman tervezte. Árából 100 ezer fontot brit gyermeksegélyező alapítványoknak ajánlanak föl. (origo)