Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Schumacher az érzelmeivel is megküzdött

Michael Schumacher jellemét korábban sok bírálat érte. Hétvégi futamgyőzelme után azonban az egész sportvilág kalapot emelhetett előtte. Nem elég a ránehezedő nyomás, hiszen egy újabb elrontott futammal messze került volna az újabb vébégyőzelemtől, de a verseny kezdetekor megkapta élete egyik legroszszabb hírét: meghalt 55 éves édesanyja. Schumacher, öccsével egyetemben rajthoz állt, és - idén először - győzött.


Schumacher élete legnehezebb győzelmét aratta Fotó: Reuters

A rajt előtt még kérdéses volt, vajon a tragédia ellenére képes-e a két Schumacher részt venni a futamon. A helyzetet csak fokozta, hogy az időmérőedzésen remekeltek, és az első két rajthelyet szerezték meg. Michael végül úgy döntött, kiszolgálja a közönséget, és ebben a döntésében öccse, Ralf is követte.
„Édesanyám kijárt velünk a gokartpályára, amikor öcsémmel, Ralffal gyakoroltunk. Imádta nézni, ahogy versenyeztünk. Szüleink mindig támogattak minket, és biztos vagyok benne, hogy azt akarták volna: mindketten induljunk el a futamon” - kommentálta döntését Michael, aki kötelességtudatból részt vett a díjkiosztáson is (sapkában állt a dobogó legmagasabb fokán, így akarta leplezni fájdalmát), a sajtótájékoztatón azonban nem tudott már megjelenni.
A kollégák elismeréssel adóztak a német pilótáknak. Norbert Haug, a Mercedes főnöke is kifejtette véleményét: „Megemelem a kalapomat a két versenyző előtt. Ez az ő hivatásuk, és mindketten tökéletesen bebizonyították, hogy minden körülmény között képesek a legtöbbet kihozni magukból.”
A BMW csapatvezetője, Gerhard Berger szerint is helyes döntést hoztak, amikor a rajt mellett döntöttek. „Nem lehetett egyszerű a döntés, hiszen még csak hasonló körülmények között sem versenyeztek.” 
Az Európa-bajnok asztaliteniszező Timo Boll viszont úgy véli, hogy nem szabadott volna rajthoz állnia Schumachernek, hiszen veszélyeztette az életét. A félnehézsúlyú bokszbajnok Dariusz Michalczewski úgy gondolja, ha vele fordulna elő ilyen eset, akkor alighanem lemondaná a meccsét. „Nem lennék képes maximálisan koncentrálni” - értékelte.


Nemzetközi sajtóvisszhang

Gazzetta dello Sport: 
„A nagy fájdalom napján Michael Schumacher megajándékozta a Ferrarit a rég áhított győzelemmel. Schumi csendes drámája.”

La Repubblica: 
„A bajnok drámája: egy nagy pilóta könnyei a tökéletes futam után. Michael Schumacher édesanyja emlékével versenyzett, győzött, és sírt.”

The Guardian: 
„A néma győzelem. Schumacher édesanyját gyászolta a dobogó tetején.” 
The Times: 
„A diadal és a bánat könnyei keveredtek Imolában. A gyász sem tudta megállítani a Schumacher-fivéreket.” 

Daily Express: 
„Schumacher felülemelkedett a családi gyászon. Élete egyik legsötétebb órájában egyik legszebb győzelmét aratta.”

As: 
„Utolsó tiszteletadás a halott édesanyának. Megismerhettük Schumacher emberi oldalát.”