Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Mosakodó diplomaták

Különleges élményben lehetett része a dán tévénézőknek a hét elején, amely azonban nem kis fejfájást okozott az ország koalíciós kormányának. A kedden vetített dokumentumfilm, amelyet a decemberi koppenhágai csúcsot megelőző, feszültségekkel teli hetekben forgattak, igencsak felbőszítheti Dánia EU-szövetségeseit. Mint ismeretes, az EU-tagországok képviselői a koppenhágai csúcson döntöttek tíz új ország 2004-es felvételéről. A dokumentumfilm kellemetlen jeleneteket mutat többek között Joschka Fischer német külügyminiszterrel kapcsolatban, és negatív színben tünteti fel az orosz és a francia elnököt is. 

„Mondtam már, hogy Joschka Fischer kevesebb mint 12 óra alatt három különböző álláspontot fogalmazott meg Törökország felvételével kapcsolatban?” - A kérdés történetesen a dán külügyminiszter, Per Stig Moeller szájából hangzott el és került a filmszalagra, igencsak kellemetlen helyzetbe hozva őt. Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnököt hazájában élesen kritizálták azért a „diplomáciai baklövésért”, hogy engedélyt adott a film további vágások nélküli bemutatására. 
Moeller külügyminiszter konzervatív pártja szintén felháborodott a liberális párti Rasmussen döntésén, amit a miniszterelnök kormánya nyitottság iránti elkötelezettségével magyarázott. „A dokumentumfilm lehetővé teszi, hogy a nyilvánosság is lássa, hogyan születnek a politikai döntések” - nyilatkozta a Liberális Párt külügyi szóvivője, Troels Lund Poulsen. A film készítésének idején a legvitatottabb kérdés éppen az volt, hogy az EU vajon elfogadja-e Törökország felvételi kérelmét az Európai Unióba. A Joschka Fischerrel kapcsolatos kínos kijelentést Moeller külügyminiszter tette Rasmussen miniszterelnöknek. Magyarázatában a miniszter azt mondta: „Amit (Németország) a nyilvánosság előtt mond, az nem teljesen egyezik meg a valóságos hozzáállásával.”
A filmet néhány héttel ezelőtt a svéd tévé is bemutatta, amire a török Hurriyet című napilap a címoldalon reagált felháborodva. Emiatt a német nagykövet, Dr. Rudolf Schmidt a tévé nyilvánossága előtt jelentette ki, hogy Németország soha nem ingadozott Törökország felvételének kérdésében. Berlinben Joschka Fischer külügyminiszter a szóvivője útján jelentette ki török újságírók előtt, hogy a film „teljesen téves”színben tünteti fel a német álláspontot. 
A több ország (köztük Oroszország, Lengyelország, Csehország és az Egyesült Államok) politikusait is negatív színben láttató filmmel kapcsolatban a dán kormány korábbi külügyi tanácsadója, Henning Gottlieb azt nyilatkozta a Berlingske Tidende című lapnak, hogy az visszaél Dánia EU-partnereinek bizalmával. „A diplomácia egyszerűen nem tűr ekkora nyilvánosságot” - jelentette ki a volt tanácsadó. 
Annak ellenére, hogy a dán Konzervatív Párt felháborodott a film bemutatásán, nem követelnek hivatalos bocsánatkérést, mivel az kormányválsághoz vezetne, amit el akarnak kerülni.