Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Bágyadt húsvét a börzéken

Vegyesen mozogtak a tőzsdeindexek a húsvéti ünnepek miatt megrövidült kereskedési héten. Amerikában erősödést mutattak, a Távol-Keleten gyengülést, Európában a német index jelentősen ugrott, ugyanakkor London stagnált, Párizs pedig mérsékelt csökkenést mutatott.

A héten napvilágot látott eredmények igen vegyes képet mutatnak, a gyógyszeripar két óriása, a Pfizer és a Merck remek eredményről adott számot. A techszektor már vegyesebb képet mutatott: a jó eredményről számot adók is negatív kilátásokat vázoltak fel a második negyedévre. A BUX gyenge forgalom mellett 1,6 százalékkal 7773 pontig süllyedt.
A BUX csökkenéséhez elsősorban a Matáv járult hozzá 5,3 százalékos zuhanásával. 
A cégről folyamatosan negatív hírek érkeznek, az összekapcsolási díjak EU-szintre emelése, a Westel árversenye egyaránt negatívan érinti a távközlési óriás árbevételét és profitszintjét. 
A héten tovább folytatta lemorzsolódását az OTP árfolyama is, kedden már 2250 forint alatt is hozzá lehetett jutni a bankpapírokhoz. A bolgár DSK Bank privatizációja körüli bizonytalanság nem tett jót a részvényárfolyamnak, ahogy a Merrill Lynch Brókerház leminősítése sem. Gyengült a Mol árfolyama is, ami elsősorban az üzemanyag-fogyasztás első negyedéves drasztikus visszaesése, valamint az INA-privatizáció újabb kérdőjeleinek köszönhető. Az emelkedő papírok közül a Mezőgép és a Pannonplast nyújtott kiugró teljesítményt 12, illetve 10 százalékos megugrásával. A műanyagipari részvények erőteljes emelkedése nagy forgalom mellett ment végbe, a piaci pletykák felvásárlást gyanítanak az érdeklődés mögött.