Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Hitel a fővárosiaknak

Féléves türelmi idővel akár 15 millió forintos hitelhez is juthatnak a fővárosi kisvállalkozók. Csillag István gazdasági miniszter a héten bejelentette, hogy 7,8 százalékos kamattal, 2,5 milliárdos hitelkeretből hitelprogramot indít a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a Hitelgarancia Rt., és a Polgári Takarékszövetkezet. 


Csillag István Fotó: Somorjai L.

A programban azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyeknek előző évi nettó árbevétele legfeljebb 700 millió forint volt, és foglalkoztatottainak száma nem több 50 főnél. A kérelmeket a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központba kell beadni, ahol harminc napon belül elbírálják az igényeket. 
A fővárosi hitelkonstrukció része a vállalkozók hitelforráshoz jutását segítő rendszer átalakításának - idézte az MTI a minisztert. A tárca háromlépcsős finanszírozási rendszerében az első lépcsőbe a mikrohitelezés, a másodikba az állami támogatás mellett további szereplők bevonásával nyújtott kedvezményes hitelek tartoznak. Ennek része a Budapesti Hitelprogram. A harmadik lépcsőben a banki kölcsönökhöz való hozzáférést segítik, erre példa az Európa-kölcsön.