Vissza a tartalomjegyzékhez

Nagy Liliána
Úttorlaszok a sztárda miatt

Az eddigi szokáshoz híven sokan elkerülik a fizetős autópályákat, és helyette a legközelebbi főutat választják. Az M5-ös után most az M7-es autópálya környezetét terhelik meg a kiskapus autósok. A 7-es út mentén található településeken azonban egyre nagyobb az ellenállás. Agárd-Gárdony kezdte meg a sort, majd pénteken Martonvásár folytatja félpályás útlezárással tiltakozva a megnövekedett autósforgalom ellen. Az illetékes hivatalok egyelőre nem ígérnek változást, maradnak az igen magas matricaárak, sőt a kiugróan magas, néhány tízezer forintot is elérő büntetési tarifák.


Járőrök ellenőrzik a matricákat. Kőkemény büntetések Fotó: MTI

Mivel az M7-es autópályán az egyhetes matrica a legkisebb (1950 forintért) megvásárolható egység, egyre többen kerülik el a sztrádát, s az érintett lakóterületeken ez hatalmas zaj-, rezgés- és porártalommal jár. A 7-es főút mellett lakók demonstrációkba kezdtek azzal a céllal, hogy még a nyári csúcsforgalom beállta előtt díjmentesítsék az autópályákat az érintett települések körzetében, s így visszatereljék a forgalmat az autópályákra. Ez persze azt jelentené, hogy a mindössze 100 kilométer hosszú M7-esből 40 kilométert kellene ingyenessé tenni. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a magas hetidíjjal, illetve a demonstrációsorozattal kapcsolatos kérdéseinkre nem kívánt reagálni, mindöszsze annyit közöltek: foglalkoznak az üggyel. 
A probléma régi időkbe nyúlik vissza, amikor a kilencvenes évek elején a használattal arányos díjbeszedést egy kormányrendelet megváltoztatta átalánydíjas matricás rendszerre, leszerelve a már működő kapukat is, mondván a kapuknak a focipályákon a helyük. Azóta irreálisan magas és igazságtalan autópályadíj-rendszer van használatban és Andricsák Zoltán, a GKM közúti főosztályának helyettes vezetője a Heteknek kijelentette: ez a szisztéma több évig így is marad. A minisztériumban a közelmúltban már összeült egy grémium, hogy kidolgozza a használattal arányos díjbeszedés járható és a magyar igényekhez leginkább igazodó szisztémáját, de konkrétumokkal nem tudott szolgálni. 
Az uniós országokban még nem alakult ki egységes rendszer, de a tendencia a használattal arányos elektronikus díjszedés irányába hat, mely szerint az autóba beépített készülék a kapukon történő áthaladáskor automatikusan utalja a pályadíjat a vezető bankszámlájáról, vagy az előre megvásárolt speciális kártyáról. Az Európai Unión belül csak Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában használnak ilyen rendszert bizonyos autópálya-szakaszokon, de nem kizárólagos jelleggel, Németországban ahol eddig semmilyen díjat nem szedtek, most tesztelik a használattal arányos elektronikus díjbeszedési rendszert. A szakemberek jelenleg a kamerás rendszer kiépítésén fáradoznak. Miután elhárult a jogi akadály, szakértők ez év második felétől várják a rendszer üzembe léptetését. Minden autópályán kamerákat szerelnek fel több ponton, amelyek leolvassák az elhaladó gépjárművek rendszámát és összeolvassák a vásárolt matricák rendszámával, s ha nem találják a rendszámot, igen borsos csekket küldenek ki a gépjármű tulajdonosának. Addig is mobil ellenőrző csoportok próbálják kiszűrni a bliccelőket, az autópályán haladókat nem állítják meg, csak a fel-, illetve a lehajtóágakban és a pihenőhelyeken vizsgálódnak.

Matricaárak az M1, M3, M7-esen

KATEGÓRIA  10 napos Havi  Éves
D1 (motor, személygépkocsi)   1 900    3 200    29 000  
D2 (3,5-7,5 tonnás gépjármű)  4 600    8 300    73 000  
D3 (7,5 tonna felett)  6 700    12 300   110 000  

Az árak forintban értendők és 25% áfát tartalmaznak.

Büntetési tarifák

KATEGÓRIA  3 napon belül  15 napon belül 15 nap felett
D1 (motor, személygépkocsi) 9 500    19 000    38 000  
D2 (3,5-7,5 tonnás gépjármű) 23 000   46 000   92 000  
D3 (7,5 tonna felett) 33 500   67 000   134 000