Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Nem sokat vívódott

Elfogadta Orbán Viktor volt kormányfő felkérését a Fidesz alelnökjelöltségére Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki sajtótájékoztatón kijelentette: eddig távol tartotta magát a politikától, de elérkezett az idő, hogy ezt felülvizsgálja, és függetlenségét felajánlja a Fidesznek. 

Tervei szerint a Fidesz országos választmányának május 10-ei ülésén lépne be a bővülő és megújuló pártba. Kitért arra is, hogy a jelenleg társadalmi munkában betöltött különböző tisztségeiről, azaz a MOB elnöki, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokollfőnöki és a Világ Olimpikonjai Szervezete elnöki posztjáról egyelőre nem kíván lemondani. Egy kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg két ingatlan kiadásából szerez jövedelmet, illetve olimpiai bajnokként életjáradékot is kap. Beszámolt arról, hogy - megválasztása esetén - a Fidesz alelnöki posztját is társadalmi munkában látná el.
Schmitt Pál, aki rendkívüli kihívásnak és az életében bekövetkező nagy fordulatnak nevezte a tisztséget, úgy vélte: az újonnan alakuló párt több lesz, mint párt, és a szövetség „mennyiségileg és minőségileg is sokkal többet kínál majd”.
„Több tagja, több feladata és nagyobb felelőssége is lesz” - tette hozzá a Fideszről szólva, megjegyezve: a minőségi változás abban fog jelentkezni, hogy az emberek megtalálhatják majd a számukra megfelelő együttműködési lehetőségeket és fórumokat. Kijelentette: eddig is úgy végezte munkáját, hogy nem tett pártpolitikai szempontok alapján különbséget az emberek között. Leszögezte, nyitottságát továbbra is meg akarja őrizni.
Pokorni Zoltán frakcióvezető-helyettes, aki már korábban jelezte, hogy elfogadja a felkérést az alelnökjelöltségre, elmondta, a Fideszt újraalakítják, átépítik, hogy ne csak pártként, hanem a polgári 
Magyarország szövetségeként tudjon működni.
A fideszes politikus szerint a létrejövő szövetség a napi politikai kérdések mellett szakmai, ágazati kérdésekkel és a mindennapok problémáival is foglalkozna. A Fidesznek az a dolga, hogy felnőjön ahhoz a szerephez, amit a választók kijelöltek neki - fogalmazott. Pokorni Zoltán szavai szerint a Fidesznek kis, közepesen szervezett pártból néppárttá, szövetséggé kell válnia. Kitért arra, tapasztalataik szerint az elmúlt négy év nagyon sok embert győzött meg arról, hogy vonzó az a jól körülhatárolható értékrend, ami kormányzásuk alatt valósult meg.


MSZP: Döntsön Schmitt

Schmitt Pálnak döntenie kell: ha bízik választott pártjában és a politikai pályafutást választja, akkor a politikafelettiséget megkövetelő egyéb társadalmi megbízatásairól lemond - nyilatkozta Nyakó István. Az MSZP szóvivője szerint az a politikai függetlenség, amelyet Schmitt Pál az ellenzéki párt alelnöki posztjáért cserébe felajánlott, nem létezik, hiszen „ismeretes, hogy a Fidesz és más jobboldali szerveződések támogatásával indult a tavalyi önkormányzati választáson főpolgármester-jelöltként”. A szóvivő úgy fogalmazott: Schmitt Pál szeret több vasat a tűzben tartani, mert tavaly ősszel a berni nagyköveti posztot akarta megtartani, miközben a főpolgármesteri címért kampányolt. Vélhetően akkor sem bízott a Fidesz győzelmében - tette hozzá.
Nyakó István hangsúlyozta, Schmitt Pál keddi sajtótájékoztatóján azt jelezte, hogy meg kívánja tartani a MOB elnöki posztját, holott „köztudott, hogy - csakúgy, mint egy nagyköveti poszt esetében - a politikai szerepvállalástól teljesen idegen az olimpiai eszme szellemisége”.