Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Pánik Pekingben

„Nem látjuk az alagút végét” - jellemezte az atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) helyzetet Julie Gerberding, az Egyesült Államok Járványügyi Központjának igazgatója. Gerberding annak ellenére pesszimista, hogy az Egyesült Államokban mindeddig csak 39 megbetegedést regisztráltak, és ezek közül egy sem volt halálos kimenetelű. Gerberding szerint a halálozási arány a korábban becsültnél - három és fél százaléknál - magasabb, és majdnem eléri a hat százalékot. Két brit mikrobiológus időközben azzal az elmélettel állt elő, hogy a kórokozó egyenesen az űrből érkezett. Kínában a járvány tetőzését nyárra várják, és arra számítanak, hogy az áldozatok száma elérheti az egymilliót is.


Közmunkára rendelt kínaiak utcát tisztítanak Pekingben. Akár az egymilliót is elérheti az áldozatok száma Fotó: Reuters

Milton Wainwright és Chandra Wickramasinghe mikrobiológus professzorok azt állítják, hogy a vírus meteortörmelékkel érkezett a sztratoszférába (a légkör legmagasabb rétegébe). Az elmélet szerint a vírus a sztratoszférából a Himalája legmagasabb csúcsain „lecsapódik”, és elkezd leszállni a légkör alacsonyabb rétegeibe. Majd a Föld forgása és az uralkodó széljárás miatt Kínában ér földet, ahol elszórtan fertőzéseket okoz. A brit tudósok vizsgálatai szerint a légkör legfelső rétegébe naponta több mint egy tonna bioanyag kerül az űrből. 
Az alagút vége a hét eseményeit tekintve valóban távolinak tűnik. Pekingben két hétre bezárták az iskolákat, hogy a betegség ne terjedjen a gyerekek között. A rendelkezés következtében majdnem kétmillió gyermek marad otthon május 7-ig. 


Hongkongi delfinárium. Itt sem biztonságos Fotó: Reuters

A városban mindeközben nő a pánik, akik csak tehetik, elhagyják Pekinget: az egyetemisták egy része távozott, üresek az üzletek, a szállodák, a bevásárlóközpontok. 
A lakosságot megrémisztette a hirtelen jött őszinteség, amellyel a hivatalos szervek elismerték, hogy a 37 pekingi eset helyett valójában 358-ról tudnak (ez a szám jelenleg már 700 körül van). A korábbi titkolózó politika feladására utal az is, hogy az elmúlt hét végén menesztették az egészségügyi minisztert és Peking polgármesterét. A Pekingi Genetikai Intézet időközben öt különböző betegből származó vírus szekvenciáját tette közzé az interneten. A kínai kutatók megállapítása szerint a vírus genetikai kódjában megfigyelt eltérések arra utalnak, hogy a vírusban könnyen és gyorsan léphet fel mutáció. Ezt támasztja alá a BBC News Online által megkérdezett Adrian Mockett beszámolója is, aki állatorvosi célokra kifejlesztett, koronavírusok elleni oltóanyagok előállításában vett részt. (Mint arról korábban beszámoltunk, a SARS vírusa is egy koronavírus.) Mockett szerint ez a típusú vírus igen gyors mutációkra képes, ezért a kifejlesztett oltóanyagok csak egy ideig lehetnek hatékonyak. Mockett beszámolt arról, hogy állatokban a koronavírusok olyan mutáción mentek keresztül, melynek következtében a vírus nem csak cseppfertőzéssel, hanem fertőzött ürülék által is terjed. Ez a lehetőség komoly veszélyt jelent, hiszen a járványt ilyen módon fertőzött ételek, fertőzött víz is terjesztheti.
A SARS terjedésének módja jelen pillanatban sem 
ismert, ezért világszerte egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak a járvány megállítása érdekében. Ausztráliában, ahol a legnépesebb államban, Új-Dél-Walesben is megjelent a járvány, hat hónapos börtönbüntetéssel sújthatják azokat, akikről kiderül, hogy betegek, de nem hajlandóak kezeltetni magukat. Szingapúrban bírósági tárgyalás nélkül börtönbüntetéssel sújthatóak azok a személyek, akik elhagyják a karantént. Japánban - annak ellenére, hogy még nem regisztráltak atípusos tüdőgyulladásos megbetegedést,- hőérzékelő kamerákkal szerelik fel a tokiói nemzetközi repülőteret az utazók megfigyelésének céljából. Szaúd-Arábia pedig nem ad vízumot a távol-keleti országokból érkező zarándokok számára.