Vissza a tartalomjegyzékhez


Felrúgott külpolitikai konszenzus 2.

Avar János: Angliában, ahol az elmúlt hetekben zuhant Tony Blair népszerűsége, a háború megkezdése óta hirtelen megugrott, és ezt ajánlanám a magyar ellenzék figyelmébe. Ugyanis, ha egyszer a Fidesz azt mondja, hogy mi hadviselők vagyunk és háborúban vagyunk, akkor az ellenzéknek egy demokratikus országban kötelessége lenne fölzárkózni a kormány mögé, mint ahogy Angliában is pontosan ez történik. Mert az angolok valóban hazafiak, és nemcsak beszélnek róla, hanem ha egyszer az országuk háborúban áll, akkor ők fölzárkóznak. Vagyis a Fidesznél már megint az van, hogy mondanak valamit, de a cselekedetek nem felelnek meg a saját logikájuknak sem. 

Juszt László: Hadd tegyem hozzá, az igazságnak sem nagyon felel meg, mert ugye a magyar kormány kijelentette, hogy nem vagyunk hadviselők, és ezt az iraki ügyvivő is kijelentette. Azt kell hogy mondjam, amit Kuncze Gábor mondott a mai parlamenti felszólalásában, hogy a hazaárulással majdhogynem rokon már az, amit tesznek.
Bolgár György: A hazaárulás túlzás, én nem használnám ezt. Ők sem használják, remélem. Másképp látják azt a politikát, ami szerintük jó volna az ország számára. De ha egy kicsit távolabbra nézünk, és tegyük fel, hogy három év múlva ez a Fidesz - végül is választások lesznek 
- hatalomra juthat ezekkel a vezetőkkel, ugyanebben a világban kell képviselnie Magyarországot, ugyanebben az Európai Unióban, ugyanebben a NATO-ban, ugyanezzel vagy egy még erősebb Egyesült Államokkal szemben. Hogyan fogják számon tartani azt a Fidesz-vezetést, amelyik ilyen durván - tulajdonképpen tekintet nélkül a tényekre, egy minimális diplomáciai érzékre - kel ki az Egyesült Államok ellen, és amelyik különböző utalások és célozgatások formájában összehozza, hogy ezt a háborút Izrael nyomására robbantotta ki az Egyesült Államok? A sajtójuk még szókimondóbban hozta össze. Ezzel önmaguknak is és az országnak is komolyan ártanak. 
Avar János: Azt már rég észrevettétek - gondolom - ti is, mintha valami élvezetet lelnének abban, hogy minél jobban megsértsék a politikai ellenfeleiket, hogy válogatott durvaságokat mondjanak, miközben halálosan meg voltak sértve egy könyvtől, amelyben egyetlen olyan mondat sincs, amilyet bármelyik nap az ő sajtójukban ne lehetne olvasni. Abban voltak goromba állítások, de olyan sértő mondatok, hogy „csizmatisztogató vazallusok”, amit ugye Kövér úr megengedett magának, ezek egyszerűen nevetségesek. 
A szombati Magyar Nemzet címet viselő lapban, amelyik közel áll állítólag hozzájuk, olyan vezércikk jelent meg Medgyessyről, Kovácsról, hogy szerintem az 1940-es évek nyilas sajtójában írtak így, vagy a Rákosi-korszakban a Szabad Népben. Szóval én egyszerűen nem tudom megérteni, hogy egy felelős politikai ellenzék hogy engedheti meg magának, hogy ilyen stílusban írjon és beszéljen, még akkor is, hogyha nagyon rossz véleményük van. Soha ővelük szemben ilyen hangot nem ütöttek meg a felelős emberek, mert azt nem mondom, hogy ezen az oldalon nem volt egy-egy újságíró, aki néha eleresztette a tollát, de hát egy-egy volt, itt pedig állandóan és naponta megy ez. 
Mészáros Tamás: E mögött persze van egy tulajdonképpen nagyon egyszerű számítás, mondhatni primitív számítás: a közvélemény-kutatási adatok szerint Magyarország lakosságának több mint nyolcvan százaléka háborúellenes, ami teljesen érthető ösztönös, mondhatni zsigeri állásfoglalás. Ki szereti a háborút? Azt, hogy elmélyült világpolitikai ismeretekkel rendelkezzen egy ország lakosságának túlnyomó része, ezt ugye nem lehet elvárni. Na most, a Fidesz abból indul ki, hogy a háború népszerűtlenségét át lehet tolni a kormány népszerűtlenségévé, és ebből az ellenzék profitálhat. Na most, én úgy gondolom, hogy ez először is egy rövid távú, másrészt egy hazardőr gondolkodás. Rövid távú ugye azért, mert ez a háború akárhogy is vesszük, de nemsokára azt mondhatjuk, hogy be fog fejeződni. Hogy el fog kezdődni az újjáépítés és egy iraki rendszerváltás, az nyilvánvaló. Amerikának és az egész világgazdaságnak ez 
az érdeke, tehát mindent meg fognak érte tenni. Na most, ebben a pillanatban a Fidesz egész hivatkozási rendszerének nincs többé alapja. Alapvetően megváltozik a világpolitikai szituáció. A hazardőrség pedig abban rejlik, hogy arra számítanak, hogy „de hátha mégis úgy lehetne”, ugye a Bánk bánban mondják ezt a békétlenkedő magyar urak, ha jól emlékszem.
Bolgár György: Igen, ez a Katona József-i találat nagyon jellemző a magyarokra. 
Mészáros Tamás: Igen, ha elhúzódik, ha káosz lesz, 
ha összeomlik a világgazdaság, ha egekbe szöknek az olajárak, akkor azt lehet mondani, hogy tessék, mi megmondtuk, ezek pedig belevitték az országot mindebbe. Tehát a legrosszabbra játszanak. Vagy bejön, vagy nem jön be. Na most ebből mi következik? Hogy csak egy olyan politikai párt vagy alakulat vagy erő enged meg magának ilyenfajta politizálást - amire ugye még legjobb indulattal sem mondhatjuk azt, hogy felelős volna -, amelyiknek nincsen felelős politikája. Tehát amelynek semmilyenfajta igazi politikai koncepciója sincs, hanem az első adandó lehetőségre ráugrik, és megpróbálja belőle kifacsarni, amit pillanatnyilag lehet. És hogy mit fognak csinálni, ha tegyük fel, hatalomra kerülnének három év múlva? Azt mondom, hogy nem érdekli őket. Hát amikor az Orbán-kormány volt hatalmon, érdekelte őket, hogy Amerikával milyen a viszony?
Bolgár György: Érdekelte, érdekelte, csak aztán...
Mészáros Tamás: Hetente tettek valamit, hogy azt elhidegítsék.
Avar János: A múlt hétvégén megjelentek több közvélemény-kutató intézetnek a számai. A különbség inkább növekedett a szocialisták javára, ami azt mutatja, hogy a Fidesz egy évvel a választások után megint rosszul értékeli a közvéleményt. Azért, mert ebben a háború-ügyben azt mondják, hogy ők inkább békepártiak, ez nem jelenti azt, hogy ettől aztán most hirtelen meg fogják szeretni az Orbánt. Ez egy óriási tévedés, és ez az emberek lebecsülése. Az emberek ugyan nem foglalkoznak mindennap a politikával, de megvan a józan eszük.
Juszt László: A népszerűségi listán első helyen van Dávid Ibolya és Mádl. Az őket követő tizenöt helyen szocialista politikusok vannak. 
Bolgár György: Az MDF egyébként itt is markánsan másképp viselkedik, mint a Fidesz. Nem Amerika-ellenes kijelentésekben élvezkedik, hanem igyekszik arra helyezni a hangsúlyt, hogy ha már elkezdődött a háború, akkor lehetőleg legyen minél rövidebb. Mi egyébként rá vagyunk utalva az Egyesült Államokra. Magyarország biztonságát egyetlen ország garantálhatja, azt az egyet Egyesült Államoknak hívják. Ráadásul ez az amerikai kormányzat mindenképpen a világ meghatározó hatalma, az Európai Uniónak is első számú partnere. Nem lehetünk abban érdekeltek, hogy csak azért, mert mi, tegyük fel, nagyon békepártiak volnánk, és szívünk szerint Schröder és Chirac álláspontját képviselnénk, kezdjük csapkodni az asztalt. Ezt egy magyar kormány nem teheti meg. Ha Orbán Viktor volna hatalmon, ő sem tehetné meg, mert Magyarország létérdeke az, hogy az Egyesült Államokkal jó viszonyban maradjon. Mindezt azok után, hogy az Orbán-kormány eljátszotta ezt a jó viszonyt az Egyesült Államokkal, külön helyre kellett hozni. Tehát nekünk még plusz gesztusokat kellett most tennünk az amerikaiak irányába. Az Európai Unió senkinek a megvédésére katonailag nem képes, erre csak a NATO és az Egyesült Államok képes. Elvileg lehetséges, hogy az Európai Unió építsen ki egy hiteles, hihető, önálló atom- és védőerőt a NATO-val és az Egyesült Államokkal szemben. Ebben az esetben azt kell végiggondolni, mibe is kerülne ez Magyarországnak? Mert biztos, hogy sokkal többe, mint a NATO tagjának lenni, egy uniós haderő kiépítésébe ugyanis sokszorosan több pénzt, fegyvert, paripát, embert kellene bevinnie Magyarországnak.

(A Magyar ATV a Hetek Szerkesztősége stratégiai partnere. Lapunkban folyamatosan szemlézünk - szerkesztett és rövidített változatban - a televízió műsoraiból.)