Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Eltemették a Vasas futballcsapatát

Kedden a Vasas-szurkolók számára drámai döntés született. A két évvel ezelőtt még bronzérmes, ám tavaly kiesett futballcsapat játékjogát a csapatot üzemeltető kft. tartozásai miatt múlt hét pénteken felfüggesztette a Magyar Labdarúgó Liga.
A Liga döntése után a kft. vezetése kedd délután viszszalépett az NB I B-től. „Rácz Gábor tulajdonos eddig is rengeteg pénzt áldozott az együttesre, a továbbiakban azonban már képtelen egyedül finanszírozni a működést, így a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) vezetőihez fordult hitelügyben. Ingatlanokat ajánlott fel fedezetként, aminek fejében hitelt kért a ligától, hogy legalább a bajnokságot sikerüljön befejezni, ám az MLL illetékesei egyértelműen elzárkóztak az ajánlat elől. Ezek után nem maradt más hátra, mint bejelenteni a viszszalépést. Hamarosan összehívjuk a taggyűlést is, a játékosokkal az öltözőben már közöltük a rossz hírt, sajnos a helyzet innentől reménytelennek tűnik” - vélekedett Iványi Károly.


A két évvel ezelőtt még bronzérmes, ám tavaly kiesett Vasas jelen állás szerint az ötödosztályban folytatja szereplését, mivel játékjogát, a csapatot üzemeltető kft. tartozásai miatt, felfüggesztette a Labdarúgó Liga Fotók: Németh Péter

A Vasas már a múlt hét végén is csak barátságos mérkőzést játszhatott az eredetileg bajnoki ellenfelének kisorsolt Pápával, melyet 3-0-ra nyertek a piros-kékek még megmaradt játékosai. A drukkerek ekkor búcsúztatták el a nagy múltú gárdát, majd az Il Silenzio hangjai mellett, a gyászbeszéd után koszorút helyeztek el a kezdőkörben. Volt olyan szurkoló, aki édesapját „kárhoztatta”, amiért hajdanában a piros-kékek stadionjába hozta ki először, mert így egy életre elkötelezte magát a tizenharmadik kerületi csapat mellett. 
A pesti egyesületek közül egyedül a Ferencváros szimpatizánsai voltak az eseményen, és ők is elbúcsúztatták a rivális egyletet. Illovszky Rudolf, a klub legendás alakja a „temetés” után kijelentette: szerinte felesleges folytatni a bajnokságot, mert az ificsapat mindenkitől 5-6 gólt kap majd, akkor inkább ne is induljanak. A fiatalok győzelmükkel azonban alaposan rácáfoltak a legendás trénerre, aki emiatt kénytelen volt elnézést kérni a játékosoktól, majd saját zsebből 5-5 ezer forinttal jutalmazta őket. A stadionban gyászolók követeléseket is megfogalmaztak, melyben elvárják, hogy az elmúlt öt év valamennyi vezetője nyilvánosan kérjen bocsánatot a szurkolóktól, hogy nem tettek semmit a csőd elkerüléséért. 
„Köszönjük mindenkinek, aki a mai napon lélekben velünk van, és nem tehetünk mást, mint kívánjuk mindenkinek, hogy ne hagyja, hogy élete egy részét elvegyék tőle, hogy megfosszák attól, amit egykoron egy angol edző úgy fogalmazott meg: »A labdarúgás nem élet-halál kérdése. Sokkal több annál…«” - zárták követelésüket a rajongók.
Az összegyűltek hosszasan éltették a KEK-döntőt játszó vízilabdacsapatot, amelynek edzője, Somossy József, szintén kedd este, váratlanul lemondott. A futballisták tragédiája várható volt, a csapatával jelentős sikereket elérő vezetőedző távozása viszont alaposan sokkolta a Vasas híveit. Nem világos, hogy van-e összefüggés a többi szakosztály helyzete és Somossy József távozása között.


Illovszky Rudolf, a klub legendás alakja saját zsebéből fizette a csapat Pápa elleni búcsúfellépését

Egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a Vasas egy telekspekuláció áldozata. A drukkerek szerint 2002 nyaráig a sportklub elnökeként, és korábban a Labdarúgó Kft. ügyvezetőjeként dolgozó Gyalog András, majd a kft. kilencven százalékát megvásároló Rácz Gábor szántszándékkal döntötték romlásba a csapatot. Időközben az állami sportingatlanokat működtető Sportfólió Kht. élére került Gyalog kijátssza az egyre értékesebb Fáy utcai ingatlant a klub alól. A klub legtöbb szakosztálya, így a labdarúgók is alaposan megszenvednék az esetleges kiköltöztetést. Közben építési munkálatok kezdődtek a Fáy utcában, a hivatalos verzió szerint azért, mert új irodaház épül a sporttelepre. Most már csak az a kérdés, miért kell az új épület?
Ha ugyanis a profiligában nem indulhat a csapat, abban az esetben a 18 ezer férőhelyes stadion is feleslegessé válik. A sporttelep viszont nem a klub, hanem az állam birtokában van, amelyet a Gyalog András vezette Sportfólió Kht. üzemeltet.
A pólósok székhelye a Komjádi Uszodában található, de a háttérben politikai manővereket sejtő szimpatizánsok ezt is a klubjukkal szembeni tevékenység részének tudják be. Markovits László, a klub Gyalogot váltó elnöke azonban határozottan cáfolja a szurkolók aggályait. A labdarúgók ügyében Markovits ugyan kevéssé érzi magát kompetensnek, hiszen a kft.-nek mindössze tízszázalékos tulajdonosa a klub. Rácz Gábor ugyan 35 millió forintért eladta volna a kft. üzletrészét, amennyit eddig invesztált az NB I B-s csapat működésébe. Emellett hat ingatlant is felajánlott a Vasas SC-nek annak okán, hogy erre jelzáloghitelt vegyen fel a klub. Az SC sokallotta az összeget, mert pillanatnyilag nem tudnak garanciát vállalni a működtetési problémák orvosolására. Az utánpótlás üzemeltetését a labdarúgók esetében is garantálja, és a többi szakosztálynak sincs miért aggódnia. 
„Nem tudom, mi lesz a focicsapattal. A döntés Rácz Gáborék kezében van, én csak azt tudom biztosítani, hogy amennyiben nem kívánják tovább finanszíroz-
ni az utánpótlást, akkor azt átvesszük” - mondta az internetes oldalon - a Vasas labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa. Éppen ezért ma újabb, a Vasas létjogosultságát bizonyító dokumentumokat juttattunk el a liga vezetőinek, akikkel holnap délben személyesen egyeztetek majd. Reményeink szerint szombaton, Kecskeméten már pályára léphetünk.”
„A hír igaz, ma valóban egyeztettem Iványi Károlylyal - erősítette meg Klement Tibor az NB1.hu-nak. - Dokumentumokat is kaptunk, de ezek nem azt erősítik meg, hogy az angyalföldi ügyvezetés a csapat visszaléptetése mellett döntött. Meglátásom szerint, ha az elmúlt hat hétben a Vasas többségi tulajdonosa, valamint az ügyvezető nem a kommunikációs ügyeikre fordítottak volna több időt, hanem a csapatuk megmentésén fáradoztak volna, akkor nem kellett volna felfüggeszteni a csapat játékjogát.”


Az elmúlt idők dicsősége

1911. március 16-án a Thököly úti Vasas Székházban az alakuló ülés kimondta a Vas- és Fémmunkások Sport Clubjának megalakulását. Korabeli feljegyzések szerint a Vasas Sport Club megalakulásában a 168. magyar sportklubot üdvözölhette a korabeli sajtó. Az első labdarúgócsapat a Typográfiától (közadakozásból összegyűlt negyven koronából) vásárolt kék-sárga mezében állt ki, mindöszsze hat játékosnak jutott futballcipő, a többiek saját tulajdonukat képező bakancsban játszottak. Ebből a gárdából alakult ki aztán az a csapat, amely az MLSZ által előírt, a jelentkezéshez, és a későbbi játékjoghoz kötelezően szükséges három bemutató mérkőzést is játszotta. Az elsőre 1911. május 7-én került sor Erzsébetfalván, a bajnokság IV. osztályában szereplő munkáscsapat, az Erzsébetfalvi MTK ellen. (Az MTK 2-0 arányban nyert.) A következő hetekben került sor a kötelezően előírt további két bemutató mérkőzésre az Óbudai SC, és az igen előkelőnek számító, II. osztályban szereplő Ferencvárosi SC ellen. Jóllehet a csapat mindkét mérkőzését elvesztette, de minden előírt követelménynek eleget téve, az MLSZ most már hivatalosan is felvette tagjai sorába, és besorolta az 1911/12. évi IV. osztályú bajnokság résztvevői közé. A húszas évek előtt kibéreltek egy üres telket a mai Thököly út és a Nagy Lajos király útja sarkán lévő területen. Ez a pálya tekinthető a Vasas első, saját otthonának. Saját maguk tettek alkalmassá mindent, a pályától kezdve a kapufáig bezárólag. Ma már a Vasas Sport Club az egész világon ismert. A futballszakosztály azóta hat alkalommal (ebből négyet Illovszky irányításával) nyert bajnoki címet, és négyszer hódította el a Magyar Kupát. A dicsőséglistán szerepel még két bajnoki ezüst- és tizenegy bronzérem, valamint a két közép-európai kupagyőzelem, amelyek elhódítása szintén Illovszky nevéhez fűződik. Olyan hírnevet szerzett játékosok húzták magukra a klub mezét, mint Orth György, Takács II József, Szilágyi I Gyula, Mészöly Kálmán, Farkas János, Várady Béla és Kiss László.