Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bálám jó pontya

A New York Times és a londoni Observer is beszámolt a közelmúltban történt különös esetről, amelyben a szemtanúk elmondása szerint egy közel tízkilós, az ünnepi vacsorán felszolgálásra váró ponty a világ végéről kezdett el héber nyelven kiabálni. A szkeptikusok szerint a hír egy purimkor szokásos tréfa csupán, ám a New York közelében élő halkereskedőt, akinek az üzletében a „csoda” megtörtént, azóta több százan keresték meg a világ minden pontjáról.


IKhThÜSZ - Pápai Gábor rajza

Az alig hétezer tagot számláló haszid zsidó közösség által lakott New Square városának halpiacán történt eseménynek két szemtanúja van. Egy januári délután az ötvenhét éves haszid halkereskedő, Zalmen Rosen üzletében a tulajdonos ecuadori alkalmazottja, Lius Nivelo egy több mint tízkilós élő pontyot készült fejbe csapni a péntek esti ünnepi vacsorához, amikor a hal váratlanul felkiáltott. Nivelo, aki hívő katolikus, nem értette a ponty szavait, és annyira megrémült, hogy félájultan a földre esett. Amikor magához tért, kiszaladt a bolt előterébe, azt kiabálva: „Megszólalt a hal! A hal beszél! Itt van maga az ördög!” A tulajdonos erre hátrasietett, és meglepetten hallotta, hogy a ponty héber nyelven kiabál. Gyorsan leteremtette a babonás Nivelót, hogy miért beszél az ördögről, amikor a Tóra szerint Isten megnyithatja az állatok száját is.
Rosen a New York Times riporterének így idézte fel a hallottakat: „A ponty azt mondta: »Caruh semirah!« és »Hasof bah«, ami körülbelül annyit tesz, hogy mindenkinek számot kell adnia a cselekedeteiről, mert a vég közel van.” A csodálatos módon szóra fakadt hal ezután felszólította Rosent, a tizenegy gyermekes családapát, hogy imádkozzon, és olvassa többet a Tórát. 
A halkereskedőt annyira megdöbbentette a személyesen neki szóló figyelmeztetés, hogy gyorsan felkapott egy nagyméretű kést, de abban a pillanatban a ponty csapott egyet a farkával, így Rosen a saját kezét vágta meg a késsel. A sérült férfit mentő vitte el a kórházba, a halat pedig végül Nivelo vágta le.
A történetet először a kis haszid közösségben próbálták megmagyarázni. A szenvedélyes vallásosságukról és a misztikum iránti vonzalmukról ismert Skver-hívők közül többen azt feltételezték, hogy a közösségben nagy tiszteletben álló, nemrég elhunyt rabbi lelke szólalt meg a halon keresztül. Mások a küszöbönálló iraki háborúval hozták összefüggésbe az esetet. „Nagyon ritka eset, hogy Isten emlékezteti a létezésére a modern világot. De amikor ezt megteszi, akkor érdemes odafigyelni rá” - mondta a New York Timesnak Abraham Spitz, a közösség egyik elöljárója. Voltak, akik szerint a hal azért szólalt meg pont az ecuadori férfi előtt, mert a figyelmeztetés a nem zsidóknak is szól. Egy helybeli rabbi ezzel szemben gyerekmesének tartja, és az ellenőrizhetetlen ufo-történetekhez hasonlította az esetet.
Akár képzelt a beszélő hal esete, akár valóban megtörtént, a híre azóta messze túllépett a New York melletti haszid közösség határain. Zalmen Rosen naponta több tucat telefonhívást kap a világ minden tájáról, zsidóktól és nem zsidóktól egyaránt. Az esetről Izraelben a televízióban megkérdezett rabbik elmondták, hogy a Tóra szerint nem kizárt, hogy a Mindenható állatokat válasszon arra, hogy emberekhez szóljon. Erre a legismertebb eset Bálám próféta története, akit - miután nem fogadta meg Isten neki szóló figyelmeztetését - végül a szamara intett meg. Sőt a Teremtés könyvéből egyes magyarázatok szerint az is kiderül, hogy az Éden-kertben többfajta állat is képes volt az értelmes kommunikációra, hiszen Évának a szeme sem rebbent, amikor a kígyó emberi hangon szólította meg. Az eset nyomán egy internetes újság már arról számolt be: Izraelben olyan hatása volt a történetnek, hogy egy szardíniakonzervből is hangokat hallottak. Erre aztán már egyetlen rabbi sem tudott magyarázatot adni, és az eset megfejtéséhez inkább pszichiáterek bevonását javasolták.