Vissza a tartalomjegyzékhez

Aszalós Szilvia
Enyveskezű pópa

Összesen tizenegy vádpontban találta bűnösnek a szegedi városi bíróság azt a szentesi papot, aki visszaélve egyházi posztjával félmilliárd forintot sikkasztott el. A négy évvel ezelőtt lebukott vádlott vélhetően sejtette, hogy mindezt nem ússza meg olcsón: a két évig húzódó per végét, az elsőfokú ítéletet ugyanis nem várta meg, hanem megszökött. Jelenleg körözik a rendőrök.

A görög származású Horeftosz Kristófnak és társainak esete valamikor 1993-ban kezdődött. A Magyar Ortodox Egyház akkor már csaknem húsz éve felszentelt papja - feleségével együtt - abban az esztendőben hozta létre a Hellasz Hálózat Kft.-t. Tudni érdemes, hogy már ez a lépés sem volt helyes Horeftosz életében, hiszen egyháza szabályai szerint semmilyen üzleti vállalkozásba nem kezdhetett volna. A társaság azonban megalakult, és fűrészáru gyártására, ingatlanok adásvételére, illetve élelmiszer-kereskedelemre specializálódott. Kereskedett például homokkal, bányakaviccsal és cukorral. Kezdetben rendezte a szállításokat és a kifizetéseket, később azonban elmaradt ezekkel. Tartozott tehát az eladóknak és a vevőknek egyaránt. Előfordult például, hogy kétezer tonna cukrot vett egy szegedi betéti társaságtól, fizetés helyett viszont egy ingatlant ajánlott fel fedezetként. Erről azonban később kiderült, hogy jelzálog terheli. Egyik ügyfelétől előleget, illetve 200 milliós kölcsönt kért és kapott, de ezt sem fizette vissza. 
Hiteleket egyébként nemcsak magánszemélyektől kapott, hanem bankoktól is, az ehhez szükséges fedezetül pedig hamis bizonylatokat mutatott be. Az OTP-nek 109 millió forinttal tartozik. Előfordult az is, hogy nem létező egyházi szervezetek képviselőjeként kért és vett fel állami támogatásokat egyházi célokra, például templomfelújításra. A magyar államot egyébként még azzal is megkárosította, hogy a vállalkozása után nem fizette be a közterheket. 
Ezeket a sikkasztási és csalási műveleteket nem egyedül vitte véghez: hét társa volt a bűntények során, köztük jogvégzett, illetve könyvvizsgálói ismeretekkel rendelkező szakemberek. Egyikük dr. Rébeli Szabó Tamás, aki az őszi helyhatósági választásokon a jobboldal jelöltjeként mérette meg magát, és kompenzációs listán be is került a szentesi önkormányzatba. Voltak a kft.-nek kevésbé képzett munkatársai is: Horeftosz Kristóf hajléktalanokat és többszörösen hátrányos helyzetű személyeket is bevett a vállalkozásba, általában ők írták alá a papírokat. A cég ügyvezetői posztját egy olyan ember foglalta el, aki az általános iskolában négy osztályt végzett el. Ezeket az embereket nyilván könnyű volt megtéveszteni, vélhetően előfordult, hogy pontosan nem is tudtak az ügyletekről. Horeftosz közben jól élt, egy görög éttermet üzemeltetett, és három háza volt, miután saját magának is adott el néhányat azokból, amelyek a kezelésére voltak bízva. Ráadásul előfordult, hogy az egyházi ingatlanokat áron alul értékesítette, vagy úgy íratta a saját nevére, hogy jelzáloggal megterhelte őket, hogy ismét hitelhez juthasson. 
Végül aztán ezen a ponton bukott el a vállalkozás, igaz, csak négy évvel később, 1997-ben. Az elöljárók ugyanis kérték az egyházat: pontosan számoljon be arról, hogy hol milyen ingatlanok vannak. Szentesről és Kecskemétről - a Horeftosz felügyeletére bízott területekről - azonban nem érkezett visszajelzés. A vezetők ezért utánanéztek a telekkönyvi kivona-
toknak, és akkor kiderült az elzálogosítás, majd később a többi turpisság is. Az ügyben egyházfegyelmi eljárás indult, a gyanúsítottat elbocsátották állásából. A berlini érsek ugyanakkor a papi tisztségtől nem fosztotta meg Horeftoszt, noha az tulajdonképpen egyháza vagyonának felét sikkasztotta el. 
A férfi később előzetes letartóztatásba került. A nyomozás, az adatgyűjtés, majd a per pedig egészen mostanáig elhúzódott. Nem csoda, ha volt olyan személy, aki ellen elévülés miatt az ügyész ejtette is a vádat. Ez nem más volt, mint Horeftosz felesége: Kerekes Eszter, hatodrendű vádlott. Az ügyben korábban már említett jobboldali politikus-ügyvédet azonban a bíróság bűnösnek találta nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. A büntetése 175 ezer forint. Ne feledkezzünk meg természetesen az elsőrendű vádlottról sem, bár az ő bűnlajstromát igen nehéz lenne felsorolni. Közülük csak néhány: tb-csalás, csődbűntett, számviteli fegyelem megsértése, hitelezési csalás. A görögkeleti lelkészt elsőfokon hat év börtönbüntetésre ítélték, és hat évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Emellett tizenöt napon belül több mint 260 millió forint kártérítést is meg kellene fizetnie. Mindezt azonban ő maga személyesen nem hallotta, a tárgyaláson ugyanis nem volt jelen. Csupán annyit tudni róla, hogy lakhelyelhagyási tilalom vonatkozott rá, ám januárban mégis eltűnt. A rendőrség azóta is körözi. Mintegy száz ingatlanjának zár alá vételét továbbra is fenntartja a bíróság. 
Horeftosz ügyvédje mindenesetre fellebbezést nyújtott be, mert úgy véli: a Szegedi Városi Bíróság megsértette az eljárási szabályokat, akadályozta a védelemhez való jog érvényesülését, és ráadásul szerinte a bíró elfogult is volt. A védő reméli, hogy a Csongrád Megyei Bíróság egy új eljárás lefolytatását rendeli el.