Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Háborús rally – bíznak a piacok a gyors győzelemben

Rég nem látott mértékű emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei az elmúlt héten. A biztos háború is jobb a bizonytalanságnál - így szavaztak a befektetők, aminek következtében 8-10 százalékkal ugrottak meg a részvénypiacok. Ezzel párhuzamosan esni kezdett az arany és az olaj ára, és megfordult a dollár gyengülő trendje is. 

A héten a kötvényhozamok szintén felfelé tartottak, valamennyi jel arra utal, hogy az eddig menedékként számon tartott instrumentumoktól a részvénypiac irányába fordulnak a befektetők. Az olajár esése jót tett az olajcégek árfolyamának, ellenben az orosz tőzsdeindexet negatív irányú elmozdulásra sarkallta (mínusz hat százalék). A BUX jócskán elmaradva a nemzetközi piacoktól 1,3 százalékos erősödéssel zárt.
A blue chipek közül számottevő emelkedést csak a Mol tudott felmutatni, az olajárak csökkenése jót tett a hazai olajóriás megítélésének is, közel 5,5 százalékkal emelve a papírok értékét. Több mint tíz százalékkal drágult a BorsodChem, miután a Milford eladta részesedését a CE Oil érdekeltségébe tartozó Aurorának, s ezzel a CE közvetett tulajdoni hányada 88,2 százalékra nőtt a cégben. Amenynyiben a cégcsoport tulajdoni hányada elérné a kilencven százalékot, kezdeményezhetne kiszorítást, amelyet a könyv szerinti értéken, 7450 forinton tehetne meg. Tizenhárom százalékot ugrott a Zalakerámia árfolyama, miután az Arago és az Eravis eladta részesedését az Intergazprom Investmentnek. A Rába 7,5 százalékos emelkedését annak köszönhette, hogy egyik meghatározó tulajdonosa nem támogatja a jelenlegi vezérigazgató mandátumának meghosszabbítását.