Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Minden napra egy másolás

A meccs állása 1:1, de még nincs vége a mérkőzésnek. A játék „színtere” az APEH, a meccset a választók kegyeire játsszák. Sportnyelven így summázható az APEH-adatok másolása körüli bonyodalom. 
A sztori még az év elején kezdődött, amikor a sajtóban napvilágot látott, hogy a kormány utasítására lemásolták az APEH-en kívül többek között a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a Szerencsejáték Rt. teljes adatállományát. A hírre vizsgálatok, feljelentések és cikkek sora indult el. Újabb epizódként pedig a héten az adatvédelmi biztos bejelentette, hogy jogsértő volt a másolás és maga a tárolás is, és egyúttal felszólította a másolatok megsemmisítésére a tárca első emberét. 


László Csaba pénzügyminiszter gratulál Király László Györgynek Fotó: MTI

A történet valójában korábban kezdődött, és talán másról is szól, mint egyszerű adatmásolásról. Az ügy véletlenül éppen azután robbant ki, amikor a Hunaudit Kft. elvégezte a munkáját. A Hunaudit Kft. kapta ugyanis azt a megbízatást, hogy szakmailag ellenőrizze az APEH informatikai csapatának korábbi vizsgálódásait, mely bizonyítékokat keresett ama „hosszú bájtok éjszakáján” történtekről. Azonban sem a felkért cég, sem a belső szakembergárda, sem a Hunaudit Kft. nem talált bizonyítékokat arra, hogy Si-micska Lajos akkori APEH-elnök vezetésével belenyúltak volna az adatbázisba, és Fidesz-közelinek titulált cégek adatait kitörölték vagy módosították volna. Ez a bejelentés egyfajta vereséget jelentett az MSZP-nek, hiszen az ominózus eset óta ez volt az egyik legfontosabb érvanyaga a Fidesz ellen. A közvélemény mindenesetre csak ezután szerezhetett tudomást a júliusi adatmásolás tényéről. A verkli beindult. A Fidesz, az MDF képviselői sorban éles hangon bírálták a kormányt, nemzetbiztonsági érdekek sérülését, államtitoksértést és az állampolgárok adatainak kiszolgáltatását kiabálva. A már-már feledés homályába vesző Simicska Lajos újra hallatta a hangját: feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. 
László Csaba pénzügyminiszter, aki utasítást adott az adatmásolásra, védekezésként elmondta: a Medgyessy-kormány arra hivatkozva adott utasítást a teljes adatállomány másolására, hogy ne hagyjon a „hosszú bájtok éjszakájához” hasonló támadási felületet magának. Előre tisztázhatja magát azzal, hogy bizonyítani tudja a kormányra kerülésekor talált állapotokat. Majd hozzátette: az átmásolt adatok nem kerültek illetéktelen kezekbe, és senki nem használta fel őket. 
Király László György, az APEH elnöke lapunknak kifejtette: ellentétben más adatmásolásra felszólított szervekkel, az APEH nem adta ki az átmásolt adatokat, azokat az intézményen belül őrzik. Ha kikerültek volna a másolatokat tartalmazó adathordozók, akkor sem lehetne letölteni, sem módosítani, hiszen ezek az adóhatóság speciális informatikai rendszeréből származnak, s csak az APEH-szoftver és -hardver környezetében alkalmazhatók. Király szerint tehát kizárt, hogy mások vagy máshol felhasználhassák azokat. 
Lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakember elmondta, nem egyedülálló jelenség az APEH-en belüli adatmásolás. Minden- nap készítenek kópiát, sőt teljes adatmásolást is végeznek bizonyos időközönként. A kimásolt adatok elszállítása sem kuriózum, hiszen ezeket a biztonsági mentéseket minden alkalommal elszállítják egy másik, titkos, szigorúan őrzött helyszínre. Ez a gyakorlat egyébként világszerte bevett szokás, hiszen, ha valamilyen kár, elemi csapás érné az adott intézményt, hiába mentették ki korábban az adatokat, minden megsemmisülne. 
Az MSZP önvédelme tehát a visszájára fordult. A kormány eddig nem tudott kihátrálni az ellenzék offenzívájából. A feddhetetlenségre való törekvése közben beleesett abba a verembe, amelyben az ellenfelét igyekezett tartani.