Vissza a tartalomjegyzékhez


Líbia az emberi jogokért

A héten Líbia vette át az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának az elnöki tisztét. Az országot még januárban jelölték ki a világ legnagyobb hatáskörű emberi jogi szervének az élére. A kinevezéssel kapcsolatban sokan megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a terrorizmust nyíltan támogató ország elnökölheti ezt a fontos nemzetközi szervet.

Az éves ülésszak nyitó megbeszélésén Najat Al-Hajjaji líbiai nagykövet kifejezte: reméli, mind az ötvenhárom részt vevő ország küldöttségét, mind a megfigyelőként jelen lévő országokat képviselni tudja majd. Ezek után rátért a palesztinkérdésre, és éles kritikával illette Izrael politikáját. „A palesztin népet még mindig megalázzák, megölik, megcsonkítják és megfosztják önrendelkezési jogától.” Al-Hajjaji tagadta, hogy szavaival megsértette volna a semlegesség elvét, és azzal érvelt, hogy a palesztinok önrendelkezéshez való jogát a bizottság egyébként is évről évre támogatja. A szerv tanácsadó testületében felfüggesztették a Reporters Without Borders nevű, sajtószabadsággal foglalkozó csoport működését, mivel annak hat tagja olyan brosúrát osztogatott az elnöknő beszéde alatt, amely Líbia ilyen posztra történő kinevezését „rossz viccnek” titulálta. „Vajon milyen lehet a hitelessége egy olyan szervnek, amelyet olyan ország vezet, ahol az emberi jogokat nap mint nap megsértik?” - vetette fel a kérdést a röpirat. Al-Hajjaji azonban kijelentette: a megbeszélés nem az a fórum, ahol a csoport kifejtheti a nézeteit. Az újságírók azonban válaszukban jelezték: nem sajnálják, hogy munkájukat felfüggesztették. „Már korábban is mondtuk, hogy nem veszünk részt ebben a komédiában - mondta a csoport főtitkára. - A nagykövet asszony mondhat, amit akar, nincs jelentősége. Az ENSZ elvesztette maradék hitelességét is.”
A bizottság az emberi jogokkal való visszaélésekkel foglalkozik, beleértve a kínzások és a gyilkosságok kérdését éppúgy, mint az egyes kormányoknak a saját népük élelmezése és iskoláztatása terén tapasztalt mulasztásait is. Az amerikai külügyminisztérium azonban figyelmeztetett: a bizottság ötvenhárom országából tizenkilencben az emberi jogokat rendszeresen megsértik. Ezek közé tartozik maga Líbia, illetve Zimbabwe, Szudán, Szíria, Szaúd-Arábia, Kongó és Vietnam is.
Al-Hajjaji aggodalmát fejezte ki az iraki háborúval kapcsolatban, továbbá éles kritikával illette azokat az országokat, amelyek „szigorítják bevándorlási szabályaikat a terroristák távoltartása érdekében”, mert szerinte ez sérti az emigránsok, menekültek és egyéb kisebbségek jogait. A bizottság egy másik tagja pedig a terrorizmusellenes intézkedések ellentmondásaira figyelmeztetett: szerinte a biztonság keresése is az emberi jogok megsértéséhez vezethet.