Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Egyházügyi helyosztó

Nyugdíjba vonul Szalay István egyházügyi államtitkár. Utódjáról folyamatos totózás zajlik, befutónak pillanatnyilag egyik elődje, a Horn-kormányban e tisztséget betöltő Platthy Iván tűnik. Lapunk azonban úgy tudja: a lobbik harcában óránként változik a helyzet. 


Fodor Gábor a parlamentben. Meghatározott elvárásaik vannak Fotó: Somorjai L.

Ráfoghatnánk az ügyre, hogy a most zajló kormányátalakítás és székcserék egyik epizódjáról van szó, de a valóságban csak szerencsés vagy szerencsétlen - kinek melyik - egybeesés történt. Szinte bizonyos, hogy májusban távozik Kóródi Mária környezetvédelmi és Görgey Gábor kultuszminiszter. Ha utóbbit a sportminiszter, Jánosi György váltja, akkor az ő helyére Szilvásy György pályázhat jó eséllyel. A kormány szóvivője szerint a miniszterelnöknek jogában áll éves mérleg alapján változtatásokat eszközölni kabinetjében, de Szalay István menesztésében valójában két körülmény is szerepet játszott. Egyrészt Kiss Elemér, a távozó kancelláriaminiszter javasolta, másrészt maga az egyházügyi államtitkár kérte nyugdíjazását. A jobboldali sajtó úgy véli, Medgyessy Péter a kormány és az egyházak viharos kapcsolatának rendezését várta volna Szalaytól, a tisztviselő környezete szerint pedig abból lett elege főnöküknek, hogy pozíciójához nem tartozott tényleges döntéshozói szerepkör. Platthy Iván, a Horn-kormány címzetes államtitkára korainak tartja a kilátások latolgatását, mint lapunknak elmondta: „két hét múlva lényegesen többet tud majd a kérdésről”. Annyi bizonyos, hogy a Magyar Nemzet nem őt szeretné, hiszen a témában bekövetkező változások hiányában is naponta tájékoztatják olvasóikat egy bizonyos SZDSZ-es, Fodor Gábor vezette csapatról, amely - szerintük - hevesen tiltakozik a már Németh Miklós miniszterelnöksége alatt is vallási témákkal foglalkozó politikus ellen. 
Fodor Gábor nevetségesnek tartja a napilap ötletét, rövid cáfolata így hangzik: „Egy szó sem igaz az egészből.” Elmondása szerint természetes, hogy egy kormányon lévő pártnak, mint amilyen az SZDSZ is, meghatározott elvárásai, kritériumai vannak az egyházi témákért felelős államtitkár személyét illetően, hiszen egy igen fontos feladat, az egyházfinanszírozás újragondolása, még a Medgyessy-kabinet előtt áll. A posztra tehát a vallásszabadság, illetve az állam és az egyház szétválasztása iránt elkötelezett szakember szükségeltetik, akinek határozott elképzelései vannak a hitéleti támogatás vonatkozásában. „Nevekről azonban még nem esett szó, jelenleg nem ez a legfontosabb kérdés” - állítja a képviselő, hozzátéve: a jobboldali orgánum által sugallt „véres bosszúval szemben” a valóság az, hogy Platthy Ivánnal máig jó kapcsolatban áll. 
Szalay államtitkár szintén nem tartotta időszerűnek a reagálást. Mint lapunknak elmondta: maga kérte nyugdíjazását, és azért nem védekezik az őt ért támadások ellen, mert békében szeretne távozni székéből. Környezetéből származó információink szerint Szalay amiatt keseredett meg, hogy konkrét törekvései ellenére sem volt érdemi beleszólása a rábízott terület történéseibe. A pohár akkor telhetett be nála, amikor az egyház-finanszírozással kapcsolatos szakmai javaslata helyett a miniszterelnök egyik tanácsadójának verziója lépett életbe, melyet a leköszönő Kiss Elemér kancelláriaminiszter egyik utolsó ténykedéseként hitelesített. Szalay egyik munkatársa szerint főnöke legnagyobb hibája talán az volt, hogy nem „paterolta el időben Semjén Zsolt embereit”. Állítólag olyan szintű lobbitevékenység zajlik a falak mögött, hogy az államtitkárságon óránként változik a helyzet. Úgy volt, hogy március 22-től Szalay már pihenhet, de jelen állás szerint még akár áprilisban is kapcsolhatnak be hozzá telefont. Attól függően, hogy melyik esélyes utód neve terjed el a folyosón, emelkednek, illetve süllyednek bizonyos társaságok pár centit a levegőben. Hogy Platthy Iván neve miként is került forgalomba, arra a főosztály munkatársa a „kiszivárogtatás” szót használta, és szerinte valahol „porszem került a gépezetbe”, valaki nyilván „ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból”. Ami pedig az úgynevezett nagyegyházak érdekérvényesítését illeti, az államtitkársági kolléga szerint nekik nem szívügyük Platthy Iván kinevezése, ezért most egy kicsit kapkodnak. Erdő Péter esztergomi érsek máris érdeklődött, hogy mi lesz a Mátyás-templom renoválásával.


„Tisztázni kell, ki miért mennyit kap”

- mondja Szászfalvi László, az MDF frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Emberi Jogi Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának elnöke. 

„A kormány eddigi egyházpolitikája nem volt nyomon követhető. Volt egy kinevezett egyházügyi államtitkár, aki gyakorlatilag semmilyen döntési kompetenciával nem rendelkezett. Így nem vált láthatóvá, hogy ki irányítja az egyházpolitikát, ki hozza meg a döntéseket. Az volna kívánatos a jövőre nézve, ha kiszámítható, stabil és a fennálló törvényekre épülő egyházpolitika valósulna meg. Mivel a kormány mindenkinek a kormánya, az egyházakkal kapcsolatos kérdéseknek nem a pártpolitika szintjén kellene zajlódniuk, hiszen az egyháztagok ugyanolyan adófizető állampolgárai ennek az országnak, mint bárki más. A baloldali kormány értékrendjében fontos helyet kellene hogy kapjon a keresztény kultúra és civilizáció. Olyan embert kell tehát az államtitkári pozícióba helyezni, aki érzékeny azokra a kérdésekre, amelyekkel nap mint nap foglalkozik. Az új államtitkárnak elsősorban az egyházfinanszírozást kellene sürgősen rendbe tennie, hogy egyszer és mindenkorra nyugvópontra kerüljön ez a kényes téma. Szükséges lenne létrehozni egy minimum konszenzust, tisztázni, hogy ki, miért és mennyit kap, ahhoz, hogy az egyházpolitika elsősorban ne a pénzről szóljon.”