Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Új veszedelem

Hongkongi tudósok közelebb jutottak az ázsiai gyilkos tüdőgyulladás kórokozójának azonosításához. A súlyos, akut légzési szindrómának (SARS) elkeresztelt titokzatos tüdőgyulladás eredetét egyelőre nem ismerik, de a tudósok szerint vírus okozza a megbetegedést. Mivel a kórokozó a térségből érkező légiutasokon keresztül a többi kontinensre is átterjedt, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) globális figyelmeztetést adott ki, jelezve, hogy a járvány immár a Föld minden táján veszélyforrást jelent. Eddig több száz embernél diagnosztizálták a betegséget, amely halálos áldozatokat is követelt már, ám ezek száma egyelőre csak lassan kúszik felfelé.


Védőmaszkot viselő utas a hongkongi metrón. Nem ismert az új vírus eredete Fotó: Reuters

A betegség egyik tünete a magas, legalább 38 fok feletti láz, amit száraz köhögés és súlyos légzési nehézség kísér, de járulhat még mindehhez fejfájás, izommerevség, étvágytalanság, zavarodottság, kiütés, illetve hasmenés is. A SARS nem kezelhető a tüdőgyulladásra alkalmazott hagyományos gyógyszerekkel. A betegeket intenzív kórházi kezelésben kell részesíteni, sokaknak lélegeztetőgépre is szüksége lehet. Az orvosok szerint nem szokványos esetekről van szó, hiszen akkor már megtalálták volna a gyógymódot is. A betegség lehet egy újfajta influenza vagy akár egy egzotikus járvány is, amely állatokról terjedt át az emberekre. Kapcsolódhat olyan nemrég felfedezett vírusokhoz is, mint a Hendra vagy a Nipah, amelyek influenza jellegű tüneteket produkálnak, és át tudnak terjedni az emberre más élőlényekről is.
A tudósok azért is gyanakodnak arra, hogy a megbetegedést vírus okozza, mert a fertőzöttek nem reagálnak megfelelően a hagyományos antibiotikumokra, és a páciensek fehérvérsejtjeinek száma is erősen csökken, ami szintén inkább vírusos fertőzéseknél fordul elő. Az orvosok egyelőre a betegektől vett vérmintákat vizsgálják abban a reményben, hogy sikerül megtalálni a rejtélyes kór okát. Bár az egészségügyi szervek a bioterrorizmus lehetőségét sem zárják ki teljesen, a jelenlegi eseteknél mégis inkább úgy vélik, a járványnak természetes okai vannak. A SARS természetesen aggodalmat okoz az amerikai hadtestek köreiben is, a parancsnokoknak azonnal jelenteniük kell, ha a tünetek a katonák között is jelentkeznek.
A kórokozó egyébként cseppfertőzés - köhögés, tüsszentés - útján terjed, így nem fertőz olyan agresszíven, mint más, testnedvek nélkül is túlélő vírus. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a megbetegedések eddig kizárólag a fertőzöttek családtagjaira és kezelőorvosaira terjedtek át, és az Ázsián kívüli térségekben általában olyan személyeknél észlelték a tüneteket, akik a közelmúltban az érintett országokba utaztak. A WHO szerint pánikra nincs ok, nem kell attól tartani, hogy a betegség a spanyolnáthához hasonló méretekben szedi majd áldozatait. A szervezet szerint nem indokolt az utazások vagy a kereskedelem korlátozása sem, azonban a nem halaszthatatlan ázsiai utakat tanácsos későbbi időpontra tenni.
A SARS első eseteit tavaly novemberben Kína Guangdong nevű tartományában észlelték, ahol közel háromszáz ember betegedett meg, és öt halálos áldozat is volt. A járvány akkor kezdett terjedni, amikor március elején egy amerikai üzletember Sanghajból Hanoiba repült, hongkongi átszállással. A férfin a tünetek Hanoiban jelentkeztek, ahol kórházba is szállították, majd további kezelés céljából átvitték Hongkongba. Nem sokkal ez után kezelőorvosai mind Hanoiban, mind Hongkongban megbetegedtek.
Ezeken a gócpontokon kívül később hasonló tünetekről érkeztek még jelentések Szingapúrból, a Fülöp-szigetekről, Thaiföldről, Tajvanról, Kanadából, Ausztráliából, sőt az Egyesült Királyságból, Svájcból és Németországból is. Az esetek többségében olyan személyekről van szó, akik a közelmúltban látogatást tettek az említett ázsiai országokban. Az angliai páciens például Hongkongból érkezett Manchesterbe, Németországban pedig egy New Yorkból érkező szingapúri orvost és feleségét kellett karanténba helyezni. A járvány egyébként igen hátrányosan érinti a légitársaságokat is, hiszen a turisták most ódzkodnak azokba az országokba utazni, ahol a tüneteket észlelték. Egyes források szerint a hongkongi jegyfoglalások száma máris több mint 80 százalékkal csökkent.