Vissza a tartalomjegyzékhez


Utazás a gazdival

Az utóbbi időben óvatosabbak lettek az amerikai útrakelők. Arra is gondjuk van, hogy egyetlen családtagot, még a házi kedvenceket se kelljen otthon hagyni hosszabb időre. Ezért a turisztikai ipar egyre nagyobb hangsúlyt fektet a négylábúak minél kényelmesebb körülmények közötti utaztatására. 

Kívánatos, hogy a gazdi tudja, hová és hogyan akar eljutni. A vasút, illetve a hajótársaságok nem szívesen látják utasaik között a kedvenceket. Amennyiben macskával utazna együtt a kedves ügyfél, célszerű kétszer is meggondolnia, hogy repülőre szálljon-e, ugyanis a macskák nem tűrik jól az utazást. Kivételt jelent ez alól a személyautó. Vannak azonban olyan állatok, melyek könnyen megbetegedhetnek az autóút alatt. Javasolt ezért egy próbautat tenni az állattal a tényleges utazás előtt. Fontos, hogy legyen a kocsiban víz az utastársak itatásához. A kutyák két-három óránként pihenést igényelnek. Repülőút előtt időben fel kell hívni a kiválasztott légitársaságot. Érdeklődni kell az árakról, ugyanis azok az állat méretétől függően változnak.
Természetesen fontos hogy a kis kedvenc „papírjai” is rendben legyenek. Nagy-Britanniában például külön „útlevelet” állítanak ki az állatok számára - ami tulajdonképpen egy rizsszem nagyságú mikrochip, amit az állat bőrébe ültetnek. A szállásról se feledkezzünk el! Észak-Amerikában gyakoriak az olyan hotelek, ahol speciális kutya- vagy macskaágyat, esetleg külön állatszobát biztosítanak a vendégek számára. Ezen felül igazi állatétlapról választhatnak a jószágok. Egy őszinte szállodaigazgató szerint „sokkal több gond van az állatokkal, mint a kisgyerekekkel”. Talán mégis jobban tennék a gazdik, ha állatkájuk nélkül látnának világot? 
(Newsweek - Meleg Viktória)