Vissza a tartalomjegyzékhez


Kit sújt a kontroll?

Amikor az újdonsült belbiztonsági miniszter, Tom Ridge február hetedikén elrendelte a magas fokú, úgynevezett „orange” készültséget, még szinte senki sem tudta Washingtonban, hogy mindöszsze nyolc órával előbb a kubai partvédelmi őrség négy állig felfegyverzett tagja egy őrhajó fedélzetén a floridai Key West városba érkezett, ahol lehorgonyzott a helyi Hyatt szálló kikötőjében, kőhajításnyira az amerikai parti őrség hadiszállásától. 

Márer György, New York

A kubaiak terepszínű egyenruhájukban és hajóárbocukon hazájuk zászlajával teljesen észrevétlenül vitorláztak be az amerikai felségvizekre, majd az ország területére. Szerencsére nem terroristák, hanem menedékért folyamodó katonák voltak. Az amerikai partvédelmi őrség természetesen vizsgálatot folytat az ügyben, de ez nem az egyetlen olyan eset, ami a biztonság hiányosságaira utal. Mindenképpen figyelmeztető jel volt a belbiztonsági miniszter számára, hogy feladata esetleg nehezebb és bonyolultabb, mint amilyennek tűnik. Az új csúcsszerv ugyanis huszonkét szövetségi hivatal 170 ezernél is több alkalmazottját egyesíti magában, és a vezető feladata, hogy az átszervezési folyamat a lehető legzökkenőmentesebben történjék. 
Egyidejűleg azonban védelmet kell nyújtania az amerikai népnek a terroristák esetleg küszöbön álló támadásai ellen, akik több ezer kilométeres szárazföldi és tengeri határszakaszokon át juthatnak be az országba. „Biztos vagyok benne, hogy el tudjuk látni a feladatunkat. Mindenki azt mondja, hogy rendkívül nehéz ez a megbízatás, és nem végrehajtható. Én pedig azt mondom és az a saját véleményem, hogy már összekovácsolódtunk” - mondotta Tom Ridge a múlt héten lezajlott ünnepségen, amikor a vámhivatalt, a titkosszolgálatot és a pénzügyminisztériumot az új csúcsszerv részévé avatták. 
A dolog azonban korántsem olyan egyszerű. Az új minisztérium feladatának óriási nehézségei csak most vannak kibontakozóban. A beolvasztott hivatalok közül jó néhány szervezési nehézségekkel küszködik, mások hiányos személyzettel rendelkeznek, egyesek pedig képtelennek látszanak alapvető feladataik ellátására. Az elmúlt héten az Igazságügyi Minisztérium főellenőre jelentette, hogy a - már az új csúcsszerv fennhatósága alá tartozó - bevándorlási hivatalok nyomát vesztették több ezer olyan illegálisan itt tartózkodó személynek, akik ellen a bíróságok kitoloncolási végzést adtak ki. Ezek között vannak irakiak, irániak és más olyan országok polgárai, amelyek támogatják a terrorizmust. Ezek az emberek persze már megkapták a vízumukat és az ideiglenes tartózkodási engedélyüket, amellyel visszaélnek. 
Lehet-e viszont ezzel magyarázni, hogy az amerikai hatóságok a baráti és szövetséges országokban is szinte lehetetlenné teszik a látogatási vízumok kiadását? Ez nem szolgálhat indokul arra, hogy például Magyarországon a kérelmezők olyan bánásmódban részesüljenek, ami egyáltalán nem nevezhető barátinak, de még emberhez méltónak sem. Az sem méltányos, hogy a vízum árát olyan magasra emelték, ami sokaknak súlyos anyagi nehézséget jelent ( Hetek, 2003. január 24.). A körülményes bürokratikus intézkedésekről nem is beszélve, amelyek a felesleges okmányok garmadáinak beszerzését írják elő. Jó lenne, ha a washingtoni külügyminisztérium kissé beletekintene ezekbe a dolgokba, mivel az amerikai követségek alkalmazottainak jelenleg tanúsított magatartása nem sok barátot fog szerezni az Egyesült Államoknak.
Az új minisztérium nehézségei közé tartozik az is, hogy a Tom Ridge által szükségesnek tartott huszonhárom vezető tisztviselő közül eddig mindössze hármat hagyott jóvá a szenátus, és még jelöltek sincsenek a fennmaradó állásokra. Az új minisztérium a katonaságtól örökölt, ideiglenes épületekben működik a Fehér Háztól több mérföldes távolságban, így a miniszter válsághelyzetben nem tud eléggé gyorsan odajutni, hogy értekezzék az elnökkel az esetleges sürgős tennivalókról. A költségvetéssel is bajok vannak, mivel a javasolt 37,7 milliárd dollár még a demokraták szerint sem elegendő arra, hogy biztonságot garantáljon. „Beszédek tartása és a bürokrácia átszervezése nem fogja megvédeni az amerikaiakat a terrorizmustól” - fogalmazott Tom Daschle demokrata szenátor. 
Egy év leforgása alatt több százmillió ember, jármű és konténer érkezik az Egyesült Államokba. Az új minisztérium határőrségének és más ellenőrző szerveinek egy milliárdnál is többször kellene helyes döntést hozniuk, hogy távol tartsák a terroristákat és fegyvereiket az országtól. Alapos megfontolás után az ember rájön, hogy ez szinte egyenlő a lehetetlennel. Az új miniszternek sajnos a napokban el kellett ismernie, hogy az esetleges támadás megindítása Irak ellen egyben óriási veszélyeket rejt magában az Egyesült Államokban is.