Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Idei mélyponton a BUX

Tovább folytatódott a részvényárfolyamok lemorzsolódása az Egyesült Államokban, miután napvilágot látott, hogy a fogyasztói bizalom 9 éves mélypontra süllyedt, valamint hogy az autóértékesítésekben 6,9 százalékos csökkenés következett be februárban. Európában mérsékelt emelkedést mutattak a vezető indexek, egyrészt a beszerzési menedzser index hathónapos csúcsot jelentő értéke miatt, másrészt a jegybank csütörtöki ülésétől remélt kamatcsökkentési várakozásoknak köszönhetően. 

A BUX ezzel ellentétben folytatta ereszkedését, igaz, gyenge forgalom mellett, de 7000 pont közelébe sülylyedt a keddi zárásra.
Folytatódott az Egis mélyrepülése, a deramciclane kutatások leállításától sújtott részvény újabb 15 százalékot vesztett értékéből. Elemzők ezen a szinten már vételre ajánlják a papírt, 7800-8000 forint közötti 12 hónapos célárat jelölve meg a papírra. A blue chipek közül egyedül az OTP tartotta magát valamelyest, a Matáv újra az 1997-es kibocsátási ára, 730 forint alá esett, de közel 5,5 százalékkal olcsóbb lett a Mol is. Emelkedni csak néhány másodvonalbeli papír tudott. Köztük is élen járt a NABI (+6%), amelyről pozitív kicsengésű elemzés látott napvilágot, miszerint az Első Magyar Alapnak a cégben lévő 54 százalékos tulajdonát intézményi befektetőknek értékesítenék, egyúttal velük lebonyolítva a már égetővé vált tőkeemelést is. Közel 5 százalékkal drágult a további akvizíciókat tervező és magas várható osztalékhozamot biztosító Globus is.