Vissza a tartalomjegyzékhez


Néma Magyar Hírlap

Tisztelt Szerkesztőség!

A Hetek legutóbbi számában Hack Péter kitűnő írása (, 2003. február 21.) foglalkozott a Parlament előtti szégyenletes tüntetéssel, és azzal, hogy mosdatta ezt a tőrőlmetszett náci társulatot a Magyar Hírlap. Az alábbi levelet küldtem el a lap szerkesztőségébe - nem közölték.

***

Magyar Hírlap Szerkesztősége, Budapest

Tisztelt Szerkesztőség!

Sohasem kerestem szereplésemet, hanem inkább „rám találtak”. Ezúttal sem azért ültem írógépem mellé, hogy közlésem az újságjukban szerepeljen. Egyedül, magányosan, két súlyos combnyaktöréssel élek kilencvenkét évesen. 
Mögöttem van öt koncentrációs láger. A világtörténelem legnagyobb vesztőhelyének tanúja vagyok, mivel sorsom úgy alakult, hogy a birkenaui gázkamrák, krematóriumok közvetlen közelében voltam, és láttam ennek a háromműszakos halálgyárnak a működését, ahol a nap huszonnégy órájában mintegy tizenötezer embert tudtak kivégezni és hamuvá, füstté tenni.
Láthattam a dunántúli zsidóság tízezreinek vonulását a gázkamrákba, láthattam a mintegy negyven hozzátartozóm füstjét a krematórium kéményéből az ég felé szállni. Mindezeknek közeli tanúja voltam és vagyok.
Ritka kivételként maradtam meg tanúként a szörnyű történetnek, történelmeknek. Mindezekről nem kezdtem „szerepelgetni”, rám találtak. Több mint száz iskolában, egyetemeken és egyéb intézményekben voltam meghívott, beszéltem a látottakról, amiről a jó emlékezőtehetségemnek hála tudtam hihető, gyűlölködésmentes előadásokat tartani, nem kérve érte tiszteletdíjat, ajándékot.
A kilencvenkét évben alaposan megviselt egészségemmel vannak, akik ebben az állapotomban gondolnak rám. Sohasem tagadtam zsidó származásomat. 
A közelmúltban megjelent az RTL Klub egyik műsorvezetőjének könyve, címe Fókuszban, ahol mintegy negyven oldalnyit közölt történeteimből.
A sok-sok meghívás között meghívót kaptam a Hit Gyülekezete debreceni csoportjától, ahol háromórányi előadásban ismertettem zsidóságunk tragikus történetét, nagy érdeklődésben volt részem, és azóta sem feledkeznek meg rólam: felkeresnek és érdeklődnek esetleges szükségleteim iránt. Köztük van egy kertész házaspár, aki még a zsidó ünnepeket is számon tartva keres fel, érdeklődve, hogy van-e valamire szükségem. Kívülük még nagyszerű személyekkel van kapcsolatom és barátságom. Nem vagyok tagja a gyülekezetüknek, azonban páratlan tisztelettel vagyok irántuk, amit el is mondok azoknak, akik magányomban fel-felkeresnek. Még any-nyit: hibáztatom a miniszterelnököt, az igazságügy-minisztert, a belügyminisztert, hogy Magyarországon még működhet az a bizonyos nyilas párt, ami már Ausztriában, Németországban tiltott testület. Itt pedig, e langyos politikában érvényesülhet.

Tisztelettel Schwarcz Sándor
A-17854-es számú Auschwitzi tetovált
még túlélő