Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Alex és Zak bevetés előtt

A fejlett haditechnika és az érzékeny műszerek ellenére az Egyesült Államok haditengerészete két kaliforniai fókára - Alexra és Zakariásra (képünkön) - bízta hajóik biztonságának felügyeletét a Bahrein közeli partokon. Az állatok ezer méterre képesek merülni, víz alatti látásuk és hallásuk felülmúl minden emberi és gépi képességet, érzékelik a víz alatt úszó búvárt, és egy külön erre a célra kifejlesztett, bójával ellátott csíptetővel meg tudják jelölni. (Reuters)


Ezt aztán fújhatják… 

A technika egyik vívmányát segítségül híva veszi fel a harcot ezentúl az amerikai rendőrség a nemkívánatos falfirkák ellen. Számos kaliforniai nagyvárosban a festékszórók eltéveszthetetlen sziszegését egy műholdas helyzetmeghatározóval felszerelt hordozható eszköz rádión keresztül, a koordináták megadásával a rendőrségre továbbítja. Ily módon minden egyes nyomás felér egy telefonhívással. A műszer érzékelője körülbelül harmincméternyi távolságból, a repülőgépek tájékozódásához használt módszer segítségével biztosan határozza meg a rongálók tartózkodási helyét. San Diego városa évente átlag másfél millió dollárt, az Egyesült Államok kormánya 8 milliárd dollárt fordít a közterületeket elcsúfító graffitik eltüntetésére, míg egy ilyen szerkezet ára megközelítőleg csupán kétezer dollár. (Reuters)


Mick, a díjnyertes kutya 

A Kerry blue terrier Torums Scarf Michael, vagy ha jobban tetszik Mick, karrierje csúcsára ért, amikor elnyerte a „legjobbnak járó díjat” a New Yorkban megrendezett 127. tekintélyes Westminster Kennel Club kutyakiállításon. Az elegáns, mégis bohókás Mick több mint 110 díjat nyert már el pályafutása alatt, beleértve a szülőhazájában megszerzett, igen magas elismerést jelentő Crufts-koronát is. Az egész kiállításon felvezetője, Bill McFadden utasításai szerint járt el, és legjobb hat fajtatársa előtt szagolhatta meg elsőnek a díjat, sőt Dallast, a legjobbnak ítélt németjuhász kutyát is megelőzte. Az idei Westminster-díj a kutya elismerései között még nem szerepelt. Irene Bivin, a kiállítás egyik bírája nem győzte dicsérni a mintegy összesen 2600 induló kutya közül kiválasztott Mick előnyös küllemét: „A kutya egyszerűen ellenállhatatlan. Az egyik legnagyszerűbb kutya, melyet ötvenéves szakmai tapasztalatom alatt láttam. Szimmetrikus, kiegyensúlyozottan jár, és minden porcikájában Kerry blue terrier.” A newtoni (New Jersey) Marilu Hansen, Mick gazdája szerint a hatéves kutya a Westminster-díjjal megkoronázta pályafutását, és ezzel az örökös fogyókúrázásnak is vége lesz számára. A versenyre természetesen elutazott Angliából Mick tenyésztőjének, Ron Ramsaynek a felesége, Carol is, hogy élőben lássa a kutyus diadalmenetét. (Reuters)