Vissza a tartalomjegyzékhez


Óriási siker Amerikában

Az amerikai újságok szuperlatívuszokban számolnak be a Budapesti Fesztiválzenekar január 20-án véget ért két hetes amerikai turnéjáról. A zenekar tíz koncertet adott Floridában, New Yorkban, és Washingtonban. Már a floridai hangversenyekről beszámoló kritikák egybehangzóan a világ legkiválóbb együttesei között tartják számon Fischer Iván zenekarát. Amerika vezető napilapja a New York Times pedig a Fesztiválzenekar két Carnagie Hall-beli koncertje előtt nagy interjút jelentetett meg Fischer Ivánnal, majd január 20-ai számában az USA egyik legtekintélyesebb kritikusa Paul Griffiths részletes, igen elismerő kritikát közölt a két hangversenyről. Méltatása szerint a fesztiválzenekar előadása „a közös játék olyan fokú érettsége és energiája, amelyet ma rajtuk kívül egyedül a Kirov Zenekar és Valerij Gergiev képvisel”.

Az amerikai főváros világhírű koncerttermében, a Kennedy Központban adott hangversenyről a Washington Post „Felemelő Liszt előadás” címmel számol be. A kritikus bevallja, hogy korábban nem rajongott Liszt olykor hatásvadász elemeket sem nélkülöző stílusáért, de a Fesztiválzenekar produkciója előtt neki is fejet kellett hajtania.
A turné sikerét mutatja, hogy a floridai Miamiban 2005-ben nyíló új koncertterem felajánlotta Fi-scher Ivánnak és zenekarának egy évenkénti, kéthetes, saját fesztivál rendezésének a lehető-ségét. A Carnagie Hall azonnal újabb vendégszereplésre hívta meg a zenekart, a Columbia Artists ügynökség pedig máris újabb turnéra szerette volna lekötni a BFZ-t, bár ennek az együttes nemzetközi kötelezettségei miatt legkorábban 2005/2006-ban tud csak eleget tenni. (V .J.)