Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Háborús félelmek – gyengélkedő részvénypiacok

Bár a vállalati eredmények közül jó néhány a várakozásoknál kedvezőbbre sikerült, a héten megjelent makrogazdasági mutatók és a háborús várakozások negatív hatása volt a domináns a piaci hangulatban. Európában jól szerepeltek a telekom cégek, elemzői felminősítésnek köszönhetően, valamint a mobiltelefon-gyártók, miután a Siemens a várakozásoknál lényegesen jobb eredményről adott számot. 

A magyar tőkepiac legizgalmasabb szegmensének a deviza-, pénz- és kötvénypiacok bizonyultak a héten. A csütörtöki újabb egyszázalékos kamatvágás után a forint gyengülni kezdett, a keddi záráskor 10,5 százalékkal volt már csak erősebb a sáv közepénél. A részvénypiac alig mozdult el, a BUX 7877 ponton, 0,1 százalékos emelkedéssel zárt.
A hét nyerteseinek a bankok, valamint a magas osztalékot fizető papírok bizonyultak, köszönhetően az állampapírpiaci hozamcsökkenésnek. A Zwack 5,8, a Démász 4,2 százalékkal lett drágább. Keresett volt az OTP is, egyrészt a kamatcsökkenésnek, másrészt annak a piaci pletykának köszönhetően, miszerint a svájci UBS befektetési bankház megvenné a hazai óriásbank többségi részesedését. A legnagyobb emelkedést az Inter-Európa Bank Rt. részvényei produkálták, több mint hét százalékot drágultak egyetlen hét leforgása alatt. A Matávra nem hatott a nyugat-európai telekom-hossz, a papírok ára 1,7 százalékkal esett. A vesztesek között folytatódott a Pannonplast vesszőfutása, jelentős korrekció mutatkozott a Rába piacán, a hét legnagyobb vesztese viszont a Danubius lett több mint 8 százalékos értékvesztéssel.