Vissza a tartalomjegyzékhez


Vallási feketelista

A katolikus egyházat tartja a legveszélyesebb vallási felekezetnek a moszkvai szövetségi kormány - állítja az orosz Gazeta. A napilap egy olyan dokumentumot idéz, amely azt állítja, hogy a terjeszkedő, illetve az orosz állampolgárokat elidegenítő nyugati keresztény felekezetek miatt is szükség lenne egy, az egyházakat ellenőrző minisztérium felállítására. A kormány cáfol, az orosz katolikusok azonban botrányosnak nevezik az esetet. 


Putyin elnök az oroszországi főmuftival, Talgat Tadjuddinnal az ortodox újév alkalmából. Nem az iszlám az ellenség Fotó: Reuters

Az orosz Gazeta nevű napilap a közelmúltban megjelentette az orosz kormány egy titkosított dokumentumának néhány részletét, amely a „vallási fundamentalizmus” kérdésével foglalkozik. 
A sajtóorgánum azt állítja: az említett dokumentum egy listát tartalmaz azokról a vallási felekezetekről, amelyeket a hatóságok veszélyesnek tartanak a nemzet biztonsága szempontjából. A katolikus Magyar Keresztény Portál által idézett hír szerint a dokumentum azt javasolja, hogy a hatóságoknak új, szövetségi minisztérium felállításával kell törekednie a vallások és a nemzetiségek ellenőrzésére. A veszélyes szervezetek között első helyen éppen a katolikus egyház áll, amely a szöveg szerint „egyháztartománnyá nyilvánította az orosz területet, továbbá egyes ortodox papokat és egyházi személyiségeket áttérített a katolikus hitre”. A katolikusokat veszélyesség tekintetében a protestánsok követik, akik „humanitárius segélyek álarca alatt elidegenítik az orosz államtól a népesség széles rétegeit”. A katolikus egyház és a protestáns egyházak után a dokumentum a veszélyes vallások között sorolja fel a külföldi eredetű vallásokat, így a Jehova tanúit és a szcientológiát. Az anyag - az elmúlt évek csecsen terrorhullámát tekintve meglepő módon - az utolsó helyen az iszlám szélsőségeseket említi. 
A dokumentum felülvizsgálója, Vlagyimir Zorin tárca nélküli miniszter cáfolta a Gazeta értesülését. A lapnak nyilatkozva tagadta, hogy az orosz hatóságok veszélyesnek tartanák a katolikus egyházat és az iszlámot, de bírálta a négy katolikus egyházmegye orosz területen történt felállítását, amely szerinte provokáció volt az ortodox hívek számára. Tadeusz Kondrusiewicz, a moszkvai Istenanya főegyházmegye érseke megdöbbenését fejezte ki a dokumentummal kapcsolatban. Ijesztőnek nevezte a tényt, hogy az orosz hatóságok a katolikus egyház és a terrorizmus közé egyenlőségjelet tesznek. A moszkvai Törvény és Igazságosság Központ, valamint a Vallás és Törvény Intézet közös nyilatkozatban foglalt állást és botrányosan alkotmányellenesnek nevezte a dokumentumot. (Index)