Vissza a tartalomjegyzékhez


Spektrum TV – ajánló

Álomutazások 

A háromrészes filmsorozat elrepít bennünket bolygónk legcsodásabb pontjaira: Balira, a romantikus szigetre, Thaiföld gyönyörű műemlékeihez, Francia Polinézia trópusi szigeteire. Québecben beléphetünk olyan helyekre, melyek csak a kiváltságosok számára nyitják meg kapuikat, s része lehetünk New York életének is. Bemutató: január 16., 23., 30. csütörtök esténként. Ismétlés január 18., 25. szombat délutánonként.


A tíz legnagyobb mérnöki diadal 

Milyen problémák legyőzése jelentheti a legnagyobb mérnöki diadalt? Vajon összemérhetőek-e egymással ezek a teljesítmények? A film saját szempontjai szerint sorrendet állít fel a tíz legnagyobb mérnöki teljesítmény között, ahol is első helyre a Nemzetközi Űrállomás kerül. Szó esik ezenkívül a világ legmagasabb épületeként számon tartott Petronas ikertornyokról, a tengerszoroson átívelő hatalmas hídról, az Itaipu vízierőműről, vagy éppen a Zeppelin léghajóról. Bemutató: január 18., szombat délután. Ismétlés: január 21., kedd este. 


Művészek, helyszínek, hangulatok 

St. Paul de Vence, Collioure, Arles, St. Tropez, Giverny, Montmartre - csak néhány hely azok közül, melyeknek hangulata, inspiráló ereje elválaszthatatlanul összefonódott egy-egy művész alkotásaival. A Franciaországban, eredeti helyszíneken forgatott dokumentumfilm-sorozat a „hely szellemét” bemutatva olyan festők műveit tárja elénk, mint Manet, Monet, Renoir, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Seurat, Picasso, Utrillo, Matisse és Chagall. Bemutató: január 28., kedd este. Ismétlés: január 30., csütörtök délután.


Hitler Miki egér-ábrándjai 

Talán kevesen tudják, hogy Hitlert olyannyira lenyűgözték a Disney-rajzfilmek, hogy elhatározta: Németországnak az animáció terén is meg kell törnie az amerikai hegemóniát. A Führer utasítására 1941-ben létrehoztak egy stúdiót, hogy Disney-színvonalú rajzfilmeket állítsanak elő. E rajzfilmek célja azonban nemcsak a szórakoztatás volt: az animátorok a háborús és az antiszemita propagandából is kivették a részüket. Bemutató: január 18., szombat délután. Ismétlés: január 20., hétfő este.