Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
A Mavericks nagy dobásra készül

Izgalmas mérkőzések és meglepő eredmények, ez jellemzi az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 57. szezonját. A bajnokság kezdetekor a kérdés az volt, hogy a címvédő Los Angeles Lakers gárdája folytatja-e az immáron három éve tartó uralkodását, vagy új bajnok ünnepelhet a Nagydöntő végén. 


Dirk Nowitzki, akárcsak a Dallas, nagy dobásra készül Fotó: Reuters

Nos, az eddig lejátszott találkozók alapján az utóbbi variáció tűnik reálisnak. A tizennégyszeres győztes kaliforniai társaság árnyéka korábbi önmagának. Az idényt sorozatos vereségekkel kezdték az arany-lilák, és egyik sztárjuk, Shaquille O’Neal felgyógyulta után is kínos „zakókat” könyvelhettek el a szebb napokat megélt hollywoodiak. Jelenlegi helyezésük alapján nem kerülnének a rájátszásba, így Phil Jackson edzőfejedelemre vár a feladat, hogy a Lakers ismét hírnevéhez méltóan szerepeljen. Nagyon soknak tűnik az az előny, melyet riválisaik kaptak a hihetetlenül gyengén muzsikáló társaságtól. A sikerre éhes csapatok élnek is a lehetőséggel. A tavalyi döntős New Jersey Nets, valamint az Indiana Pacers a keleti konferenciából indított támadást. 
A Nets mindent elkövetett, hogy a tavalyi második hely után idén bajnokként ünnepelhessen. A gárda a zseniális Jason Kidd vezérletével elérheti a hőn áhított sikert. A Pacers is joggal bizakodhat. Reggie Millerék évek óta meghatározó gárdaként szerepelnek a ligában, de az igazán nagy siker eddig elkerülte őket. A nagy meglepetést azonban a Dallas Mavericks alakulat szolgáltatta. A texasi legénység, triumvirátusa: Dirk Nowitzki, Michael Fin-ley és Steve Nash pazar játékának köszönhetően, zsinórban tizennnégy győzelemmel kezdte a szezont. Jelen sorok írásakor már a harmincadik győzelmükre készülnek, míg a vereség rovatba mindösszesen öt rovátka került eddig. Természetesen így nyugaton, és az egész ligában is jelentősen vezetnek, és borítékolható a további folyamatos jó szereplés. Sérüléséből felépülve Nick Van Exel és Ralf LaFrenz ponterős játékkal segíti a csapatot. A mormon óriás, Shawn Bradley pedig a lepattanó labdák megkaparintásával szerzett elévülhetetlen érdemeket. Don Nelson főedző személye is biztosíték a nagy sikerek elérésére. Természetesen még sok minden változhat a rájátszás kezdetéig, de az már most elmondható, hogy rendkívül jó az idei bajnokság színvonala és a play off végéig izgalmas összecsapásokat láthatnak a sportág kedvelői.