Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
A rendőrök is begyulladtak?

Megfőzték az ételeket a veszprémi Völgyhíd pubban a szilveszter estére leszerződött hatvannyolc tagú társaság számára, a vendégek azonban már nem fogyaszthatták el azokat: december 31-ére virradó hajnalra a vendéglő teljesen leégett. A barna mártáshoz vásárolt Szent Hubertust a terasz falához vágva, a húsokat a hűtőből kiszórva, a levest a mosogatóba öntve találták a rendőrök a szénné égett és még füstölgő berendezések között. Az elsődleges tűzvédelmi szakvélemény szerint szándékos gyújtogatás gyanúja nem merült fel. 


A konyha tálalója a tűzvész után Fotó: A. V.

Az egyre közkedveltebbé vált vendéglő családi vállalkozásként indult, és több mint háromévi szorgalmas munka után most kezdett volna nyereségessé válni: a felvett kölcsönök nagy részét viszszafizették, a vendégek elégedettek voltak a szolgáltatásokkal, és a vendégkör egyre bővült: karácsonykor például itt tartott sajtófogadást a város polgármestere. Varga László - a tulajdonos - mindenkivel jó kapcsolatokat ápolt, ezért csak találgatni tudja, ki állhat a történtek mögött. A szándékosság ugyanis egyértelmű a vállalkozó számára: „Amikor kora reggel értesítettek, és beléptünk a kiégett épületbe, rémes látvány fogadott. Az összes ablak kitörve, a családom által nagy gondossággal öszszeválogatott antik berendezések helyén fekete üszög füstölgött, még a pénztárgép is csontig leégett. Talán csak a konyha maradt felismerhető állapotban, itt azonban egyértelműek voltak a garázdaság nyomai. A hűtőkből valaki kiszórta a fagyasztott, illetve sütésre előkészített húsokat, a polcok tartalma is szerteszét feküdt a földön. Az előre lefőzött leves úgy tűnt el a mosogatóban, hogy a fazék fejtetőre volt állítva, a félmillió forintért vásárolt étel és ital, úgy ahogy van, tönkrement vagy elégett. Az étterem pultja előtt egy kerti vasszéket találtunk, pedig annak nem ott volt a helye, hanem a teraszon. Valakinek tehát oda kellett tennie a tűz előtt” - felelte kérdésünkre a vállalkozó, aki a helyszínelő rendőr tanácsára nem tett rögtön feljelentést. „Szerintem itt valaki járt - mondtam a helyszínelő rendőrnek, mire visszakérdezett: kicsoda, és hol jött volna be?” - mondta Varga László. 
Tóth Zoltán rendőrszázados, a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság sajtóreferense kérdésünkre megerősítette, hogy az elsődleges szakértői vizsgálatok alapján a szándékosság gyanúja - legalábbis bennük - nem merült fel, később azonban, az összes körülményt figyelembe véve mégis elrendelték az ügyben a nyomozást ismeretlen tettes ellen, de csak lopás gyanújával. Szakértők bevonásával azt vizsgálják, hogy valóban betörés történt-e, illetve ha igen, akkor szándékos, vagy csak gondatlanságból történő tűzokozásról van-e szó. 
A berendezéseket ért anyagi kár a vállalkozó szerint több mint nyolcmillió forint, ezekre nem volt biztosítás, az épületben további milliós nagyságrendű kár keletkezett. Tóth Zoltán nyilatkozatához hozzátette: jelen esetben a beltéri riasztó kevésnek bizonyult, ekkora érték esetén érdemes többet áldozni hathatós biztonsági berendezésekre. További érdekessége az ügynek, hogy a tűzeset a sűrűn lakott Endrődy lakótelep házai között hajnali három-négy órakor történhetett, alig tíz méterre egy taxiállomástól. 
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az üggyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a vendéglátóiparban több tízmillió forintos tőkével lehet csak elindítani egy vállalkozást, a befektetés pedig igen lassan térül meg, ezért előfordulhat, hogy a vállalkozó ott spórol, ahol tud, például nem építtet be tűzjelzőt.