Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Vámpírfiatalok Svédországban

Az áldozat, egy 22 éves egyetemista levágott fejét egy folyó jegébe fagyva találták meg gyerekek Halmstad városában. 

A svéd rendőrség letartóztatott két férfit a vámpirista darabolós gyilkosság ügyében. Egy 46 és egy 28 éves férfit vettek őrizetbe abban a halmstadi lakásban, ahol megtalálták a hulla még hiányzó részeit is. A gyanúsítottak állítólag már beismerő vallomást is tettek, legalábbis részben. Az áldozat néhány más testrészét már előzőleg kihalászták a búvárok a várost átszelő Nissan folyóból. 
A gyilkosság indítéka még nem ismert, de Marcus Noren megölését a svéd sajtó összefüggésbe hozza azokkal a vámpirista szerepjátékokkal, amelyeknek az áldozat is rajongója volt. Noren tagja volt egy klubnak, amelyben a szerepjátékokat átszőtték az erőszak, az okkultizmus, a nekrofília (halottakkal folytatott szexuális rítusok) és a vámpirizmus elemei. (Hasonló bűncselekményekről lásd korábbi cikkünket: Vámpírfiatalok - A szerepjátékok veszélyei, Hetek 1998. március 28.)
A szerepjátékok - mint az ANSA jelentette - nagyon népszerűek Svédországban. Létezik egy hivatalos szervezetük is, a Sverok, amely állami pénzügyi támogatással működik, és 1500 egyesületet, 25 ezer tagot tömörít. Ezek a játékok néha hetekig tartanak, és több ezer résztvevővel zajlanak. Egyfajta rögtönzött színielőadások, amelyeknek középpontjában cselszövések és hatalmi harcok állnak. Egy ilyen, a First klub által szervezett szerepjátékban vett részt - Drakulaként - röviddel halála előtt a feldarabolt Marcus Noren is. 
A svédek idegeit tovább borzolta, hogy kiderült: nemrégiben emberi lábat találtak a lepedők közt egy vidéki mosodában, amely kórházak szennyesét tisztítja. A rendőrség a boncolási eredmény alapján dönti majd el, indítson-e bűnügyi vizsgálatot a lakkozott körmű láb ügyében. Valószínűleg csak kórházi trehányságról van szó, és az már biztos, hogy a rejtélyes láb nyomai nem vezetnek a halmstadi darabolós gyilkossághoz.