Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Chavez: én maradok

Egymillió dollárt utalt át a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást végrehajtó al-Kaida szervezetnek a venezuelai elnök, Hugo Chavez - állítja egy Amerikába menekült katonai vezető. 


Chavez elnök és egy ellene tüntető. Addig marad, amíg hagyják Fotók: Reuters

„Figyelmeztetnem kell Amerikát. Chavez nemcsak saját népe számára, hanem az egész térségre nézve veszélyt jelent” - állítja egy magas rangú venezuelai katonai vezető, aki nemrégiben dezertált az ország elnökének lemondását követelő sztrájkok által megbénított Venezuelából. 
Juan Diaz Castillót a múlt héten sikerült Miamiba csempészni, ahol azonnal az amerikai kormányzathoz fordult segítségért. Állítása szerint a 2001. szeptember 11-ei támadást követően Hugo Chavez venezuelai elnök egymillió amerikai dollárt utalt át Oszama bin Laden terrorszervezete, az al-Kaida számláira. 
Diaz, aki az elnöki repülőgép vezetéséért volt felelős, 2001 szeptemberében azt a megbízást kapta, hogy juttasson el egy szállítmányt a tálib vezetéshez - Chavez vezérkara ezt követően azonban mégis úgy döntött, hogy inkább pénzt utal át, mivel a szállítási költségek meghaladták volna a szállítmány értékét. Diaz szerint Chavez ezen segély által kívánt közvetlen kapcsolatba kerülni az al-Kaidával. „Így kívánta Oszama bin Laden tudomására hozni, hogy Hugo Chavezt a barátjának tekintheti” - mondta Diaz. A baráti gesztus végül meghozta gyümölcsét: 2001 végén, illetve 2002-ben egyre több arab érkezett Caracasba, akiket Chavez különleges bánásmódban részesített.
A szeptember 11-ei merényleteket követően Chavez egyébként azt nyilatkozta a venezuelai televízióban, hogy „az Egyesült Államok maga kereste a bajt arrogáns imperialista külpolitikájával”, és baráti társaságokban állítólag több ízben is csodálatát fejezte ki a támadásokkal kapcsolatosan; Chavez követői pedig amerikai zászlókat égetve hangos ünneplésben törtek ki Caracas utcáin. Az elnöknek azonban mind kevesebb támogatója van. Venezuela a világ ötödik legnagyobb olajexportőre, aminek köszönhetően az emberek sokáig jómódban éltek - a jólét az utóbbi öt évben viszont meglehetősen megkopott a Chavez-éra alatt. Az elnök lemondását követelő megmozdulások immáron több mint hat hete tartanak, befagyasztva ezzel az ország bevételi forrását, az olajexportot. A be nem tartott ígéretek miatt a korábban még stabil támogatóknak számító szegény rétegek is az elnök ellen fordultak, s mára már Venezuela-szerte elkeseredett tüntetéseket tartanak Chavez ellen. A sztrájkolók mellé a katonaság egyre több tisztje - köztük Diaz - is csatlakozott, s közülük már többen az országot is elhagyták. A venezuelai demokratikus ellenálló mozgalmat megalapító közel harminc tiszt az internet segítségével arra próbálja figyelmeztetni a világot, hogy Chavez terrorista állam kiépítésére törekszik. Az al-Kaidával fenntartott kapcsolatain túl ellátogatott Irakba, Iránba, Szíriába, Észak-Koreába, Kínába és Líbiába is, valamint támogatja a FARC elnevezésű rebellis csoportot Kolumbiában, és Fidel Castróval is „jó viszonyban” van. 
Elemzők szerint egyelőre nem lehet megállapítani, meddig tarthat még a sztrájk, aminek következtében az olajkibocsátás drasztikus mértékben, napi 3 millió hordóról 300 ezerre csökkent. 
A demokratikus választásokat betiltó Chavez tervei szerint ennek ellenére legalább 2021-ig hatalmon kíván maradni: „Népszavazás az én elmozdításomról? Ez egyszerűen lehetetlen. Kár erre fecsérelni az időt. Nem mondok le semmiféle népszavazás miatt. Ezt üzenem az egész országnak és a világnak is. Ilyen egyszerű: nem mondok le.”