Vissza a tartalomjegyzékhez


Túlélőtúra a Gulagra

Azokat a nyugati turistákat, akik már bejárták a világ legszebb helyeit, nem motiválja egy egyszerű kis tengerpart. Nem mindennapi kalandokra vágynak, hanem nukleáris katasztrófák, balesetek helyszínére látogatni, vagy megnézni, milyen lehetett az „élet” egy koncentrációs táborban. Az idő múlásával az egykori kegyetlenségek helyszínei egzotikus turistacélpontokká válnak. Ezért aztán a legtöbb amerikai és európai turista nem a gyönyörű fenyőerdők és a friss levegő miatt látogatja például a Szoloveckij-szigeteket, hanem mert ott született meg a Gulag 1923-ban.

A Gulag fővárosaként emlegetett Komszomolszk-na-Amure az egyik legjelentősebb folyóparti iparváros 
az orosz Távol-Keleten. A harmincas évek iparosítási kampánya alatt húzták fel a lakatlan pusztában. Kilencszázezerre becsülik azoknak a számát, akik a helyi mun-
katáborokban raboskodtak. Komszomolszk-na-Amure a szovjet éra végéig elzárt, titkos terület volt. Ma azonban kifejezetten invitálják a külföldi turistákat. A Red Star Travel nevű utazási iroda ajánlatában a sztálini munkatáborok felkeresése mellett szerepel a Tankmúzeum, valamint különböző háborús emlékművek látogatása. Meg lehet nézni a Jurij Gagarin Repülőgépgyárat, ahol tömegével állítottak elő harci gépeket a foglyok. A természetkedvelőknek további lehetőség egy jachtkirándulás az Amuron, vadvízi evezés, madárles és amuri tigrisvadászat.
Persze mindez egyáltalán nem tűnt vonzónak azoknak a foglyoknak, akik fogcsikorgató hidegben éjt nappallá téve gürcöltek a kobaltbányákban. Számozott sapkájuk, rácsozott börtönlakhelyük és a riasztó szögesdrótmaradványok még ma is láthatók. Ennek ellenére Vlagyimir Szvertelov, az egyik túlélő (aki annak idején az M-1247-es számú fogolyként volt nyilvántartva), támogatja a turistaprogram ötletét, mondván: „Az embereknek el kell oda menni, és meg kell nézni, hogyan éltünk … Az sem baj, ha valaki ebből pénzt akar csinálni” - tette hozzá.
A józan ész korlátait túllépő történelmi élményt nyújt azonban az 1986-os csernobili katasztrófa helyszínén tett látogatás. A harmincdolláros buszos kirándulásért garanciát nem vállalnak. A kikötés mindössze annyi, hogy 18 éven aluli gyermek nem vehet részt a még mindig sugárfertőzött terület bebarangolásában. (Horváth Hajnalka)