Vissza a tartalomjegyzékhez


Asimo színre lép

Aki szerencsés, s legközelebb Japánban jár, talán a Honda „következő generációs”, százhúsz centiméter magas, humanoid robotjával, Asimóval is találkozhat az autógyártó vállalat egy bemutatótermében. 

A Honda múlt héten mutatta be a „kétéves robot” továbbfejlesztett változatát, mely, mint azt az év elején, februárban sokan hallhatták, a New York-i Értéktőzsde híres nyitó harangszólamának elcsilingelésénél már jóval többre képes. Az új modell - jövő hónaptól kölcsönözhető is - képes felismerni, s üdvözölni az embereket, a kézmozdulatokat értelmezve irányt változtatni, de ha az időjárásra vagyunk kíváncsiak, Asimo erre is készséggel felel, hiszen képes pillanatok alatt kapcsolódni az internethez vagy más hálózati forráshoz. Az otthoni használatra szánt humanoid robotok fejlesztésében élenjárónak számító vállalat jelenleg is kölcsönöz robotokat az IBM és hat másik cég számára. Asimo korábbi változatának „példányai”, mint high-tech recepciósok és vendéglátó robotok szorgalmatoskodnak ezeken a helyeken. 
A Honda, ígérete szerint, folyamatosan fejleszteni fogja a szerkezetet, hogy az idővel egyre több, gyakorlatiasabb és bonyolultabb funkció betöltésére legyen képes. Nem titkolt szándékuk, hogy egy szép napon hasznos családtagként üdvözöljük otthonunkban. Jelenlegi éves bérleti díja százháromezer font (harminchétmillió-nyolcszázegyezer Ft). A cég képviselőinek fogós ellenvetése, hogy rengeteg időt s fáradtságot spórolhatunk meg vele. Szórakoztató értéke nem lehet kérdéses. Amikor a cég egyik asszisztense egyik újonnan fejlesztett funkcióját szerette volna bemutatni, Asimo magas gyermekhangon, folyamatosan hátrálva ezt ismételgette: „Kérem, ne jöjjön közelebb!” (Reuters)