Vissza a tartalomjegyzékhez


Az idő ajándék

A brit J. Walter Thompson (JWT) nevű reklámcég által készített karácsonyi felmérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a legtöbb brit állampolgár örömmel lemondana az ajándékok utáni rohangálásról, sorban állásról, és szívesebben töltené el az így felszabaduló idejét családtagjai és barátai körében. 

A JWT által megkérdezett ezer válaszadó hetvennégy százaléka szerint a karácsonyban a legfontosabb az, hogy az ember a szeretteivel lehet. A második legfontosabb a munkahelytől való távolmaradás lehetősége, amit az ételek és italok követnek a rangsorban. A megkérdezettek értékítélete alapján csupán a negyedik hely illeti meg az ajándékokat, az ünnep vallási jelentősége pedig az ötödik helyre szorul. A reklámcég úgy látja, hogy a karácsonyi ajándékok jelentősége visszaszorult az elmúlt években. „A mai világban, amikor az embereknek több az anyagi javuk, mint a szabadidejük, mindenki rendelkezik azokkal a dolgokkal, tárgyakkal, melyekre szüksége van. Igazából arra vágynak, hogy családi körben pihenhessenek. A karácsony az egyetlen olyan ünnep az évben, amikor az üzleti világ is leáll, mindenki kikapcsolja a számítógépét és a telefonját. Ezzel szemben más ünnepnapokon az emberek aggódnak, hogy mi rossz történik távollétükben a munkahelyükön” - állítja Peter Cowie, a JWT üzletfejlesztési igazgatója. 
A JWT-felmérés adatai szerint a britek átlagosan négyszáz fontot költenek karácsonyi ajándékokra minden évben. Ezen felül tizenöt órát töltenek a megfelelő ajándékok keresésével, közel harminckét kilométert gyalogolnak, mire megtalálják a legjobbat és két órát állnak sorban a pénztáraknál. „Úgy tűnik, hogy az elköltött összegek, valamint az erőfeszítés legnagyobb hányada pazarlás, mivel az emberek leginkább több szabadidőt szeretnének ajándékba” - tette hozzá a szakember. (Reuters - Meleg Viktória)