Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Gólzápor a medencében

Nem sokkal a jugoszláviai Thetisz-kupa elhódítása után női vízilabda-válogatottunk a kenguruk földjére, Ausztráliába utazott, a Perth-ben rendezett világkupára. Faragó Tamás Eb-címvédő csapatára kemény ellenfelek vártak az olasz, orosz és a legesélyesebbnek kikiáltott, „kigyúrt” lányokból álló amerikai válogatott személyében. Lányaink, akik a sikeresség terén az elmúlt két évben túlszárnyalták a jelenleg a világ legjobb válogatottjának elismert magyar férfi válogatottat, ezúttal sporttörténelmet írhattak. Volt már a magyar női válogatottnak vb-aranya (1994), Eb-aranya (1991 és 2001), és most egy vk-győzelem is bekerült a vitrinbe. 


Női vízilabdázóink a hazaérkezés után. sporttörténelmet írtak Fotó: MTI

A lányok első meccsüket a bivalyerős amerikaiakkal játszották, ahol mindenki számára elfogadható volt egy 5-5-ös döntetlen. Ezt követően azonban már csak nyerni tudtak Valkay Ág-nesék. Először a házigazdák ellen született egy könnyű győzelem, amit a kazah válogatott térdre kényszerítése követett. A csoportmérkőzéseket második helyen fejeztük be az amerikaiak után, velük azonos pontszámmal. A csoportmérkőzéseket követően azonban kegyetlenül besűrűsödött a mezőny. Először a világbajnok olasz válogatottat kaptuk meg középdöntőre, ahol a ki-ki meccsen végül sikerült egygólos előnyt kiharcolva talpon maradni. Az elődöntőben tovább fokozódott a feszültség, amikor a csoportelső orosz lányok következtek. Az első negyedben elszenvedett egygólos hátrányt követően Faragó Tamás gárdája végig uralni tudta a játékot 8-6-ra bebiztosítva a győzelmet. Végül elérkezett a finálé, ahol ismét az amerikaiak következtek, ráadásul kanadai bíróval, aki mondani sem kell, sokkal elnézőbb volt a „szomszédokkal”, mint irántunk. Az amerikaiak végig vezettek, mikor a záró negyedben 7-6-os ellenfél előnynél fordult a kocka. Primász Ágnes először emberelőnyből, majd akcióból lőtt góllal biztosította be a szenzációs győzelmet, és ezzel a történelemben először vk-elsőségét. Primász Ágnes, aki a margitszigeti Eb-n is gólkirálynő volt, az utolsó mérkőzésen is nyerő embernek bizonyult három góljával, és ismét elnyerte a rangos címet.
Az éremsorrend: 
1. Magyarország, 
2. USA 
3. Oroszország.


Risztov: 3 arany, 1 ezüst

Risztov Éva 17 éves úszónő szenzációs sport és sportdiplomáciai sikert ért el, élete első rövidpályás úszó Eb-jén, Németországban. Három aranyat (400 és 800 m gyors, 200 pillangó) és egy ezüstöt (400 vegyes) szerzett, valamint bravúrja révén Magyarország elnyerte a 2006-os rövidpályás Eb rendezési jogát. A fiatal úszónő egyedülálló debütálásához hasonlóra még nem volt példa úszó Eb-n. Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc száma, csak felsorolással tudott válaszolni. Az elkövetkező nemzetközi versenyeken Risztov Évára várhatóan több versenyszámban is főszerep jut még.