Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Árral szemben erősödött a BUX

Mérsékelt csökkenést mutattak a héten a világ vezető tőzsdeindexei. A makrogazdasági hírek között pozitív, hogy július óta először nőtt az ipari termelés, az inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. Eközben a bizonytalan geopolitikai kilátásoknak és a folyamatosan gyengülő dollárnak köszönhetően ötéves csúcsra emelkedett az arany jegyzése. Európában is mérsékelt pesszimizmus uralkodott, egyedül a pénzügyi és biztosítószektor mutatott erősödést a folyamatban levő felvásárlások pozitív megítélése következtében.

A BUX, dacolva a nemzetközi trenddel, egy 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentéssel megtámogatva jelentős, 56,5 milliárd forintos heti forgalom mellett újra 8000 pont fölé emelkedett. A BUX értéke egyébként dollárban kifejezve éves csúcsot döntött, és az első 11 havi adatok alapján a világ öt legjobban teljesítő tőzsdéje közé kerülhet az idei év végén.
Folytatódott a Richter múlt héten megkezdett szárnyalása, a papír további 7 százalékkal drágult, a 15000 forint feletti záróár féléves csúcsot jelent. Tovább erősödött a Mol is, a jövő évi gázáremeléssel kapcsolatos várakozások, valamint az adókedvezmény igénybevéte-lének lehetősége a Richterhez hasonlóan pozitív megítélést biztosítanak a papír számára. Közel 2,5 százalékkal drágultak az OTP papírjai is, a blue chipek közül egyedül a Matáv vesztett értékéből, közel másfél százalékot, tartósan 900 forint alatt maradva ezzel. A hét vesztese a Rába lett közel kilenc százalékos gyengüléssel, miután rekordveszteséget helyezett kilátásba a negyedik negyedévre.