Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Briliáns helyett briliáns ötletek

Küszöbön a karácsony, a kereskedők nagy ünnepe. Ez a bámulatos leleményességek időszaka úgy az ötletes gyártók, mint az ajándékozók részéről: ki tud minél olcsóbban, minél értékesebb ajándékot kitalálni. Bár vannak időt álló meglepetések, melyekkel bármikor biztosra mehetünk, az árupiac nem fukarkodik a meghökkentőbbnél meghökkentőbb találmányokban. Cél megfelelően elkápráztatni a reklámdömpingtől szédelgő, tétova vásárlót, aki ott toporog minden december huszonharmadikán az üzletek polcai előtt. S ilyenkor már megvesz minden eladhatatlan portékát: elektromos fogkefét, műszaki szakszótárt, műanyag, ezüstszínű gyertyatartót, kínai bóvlit, giccses kegytárgyat. Alábbiakban egy kis hazai és nemzetközi körkép, így ünnepek előtt.

Induljunk ki abból, hogy a karácsony mindenek előtt pénzkérdés, reklámok által gerjesztett tömeges vásárlási mánia. Szerencsére hamar elmúlik! Haladjunk szép sorjában, vannak ugye állandó kellékek. Ilyen a bejgli: ehetetlent csakis 500 forint alatt vegyünk, s lehetőleg ismeretlen helyen. A fenyők métere 800 forintnál kezdődik, s tart egészen 5-10 ezerig, fajtától és környéktől függően. Jól teszszük, ha gyökereset veszünk, mert kiültethetjük majd a kertünkbe. Kérdés, hogy meg is marad-e, mert sokuknak sérült a gyökérzete. Ha már fenyőknél tartunk: december elején a debreceni Kossuth téren tűzoltók segítségével felállították az ország karácsonyfáját, egy 24 méteres feketefenyőt. A világ legnagyobb fája Athénban áll, 40 méteres, és világítását 100 ezer égő biztosítja - de műanyag. 
Hazai vizeken maradva, érdemes körülnézni az utcai árusoknál. Ha szerencsénk van, nem a bolti ár másfélszereséért veszünk zenei kazettát, játékot, ruhaneműt. Rosszakaróink viszont beszerezhetnek itt akár életveszélyes fenyőégőket vagy kimért penészes szaloncukrot is.
A kínai bóvlitenger óriási konkurencia a hazai kereskedőknek, különösen a játékforgalmazóknak, akik éves bevételük akár hetven százalékát is learathatják november-december folyamán. A hipermarketek viszont élen járnak az eladásban. Akcióiknak köszönhetően sláger az “örök” legó, a társasjátékok, a favonatok, és ami a fő: mindenhol garmadával fogynak a plüssállatok. A Harry Potter-film nemrég bemutatott második része a játékkereskedők szerint nem okoz a tavalyihoz hasonló őrületet a boltokban. Ebben nem kis szerepe lehet annak, hogy az alkotás tizenhét éves fejjel nézve is komplett horrorfilmre sikeredett. 
Ha valami teljesen haszontalan, drága és nem feltétlenül ízléses dolog, tehát tipikus karácsonyi ajándék beszerzése a feladat, akkor legcélszerűbb egy Happy Boxot felkeresni. A különösen fiatal lányok körében népszerű bolthálózat névtelenebb változataiban hasonló kínálattal is találkozhatunk feleannyiért. Az üzletág ízlésesebb változatai közt az Ambiente-t emlegetik. 
Általános szülői tapasztalat - külföldön is -, hogy a 7-12 éves lurkók kártyás mobiltelefont kérnek karácsonyra. Nos, a mai közbiztonság legalább annyira indokolja a kérés teljesítését, mint a megtagadását: lehet örülni, hogy elérhető a gyerek, és lehet izgulni, hogy mikor lopják el tőle a készülékét. 
A józanabbak karácsonyi kiadásait hagyományosan a tartós fogyasztási cikkek teszik ki. Felmérések szerint idén a mosogatógépeké, a DVD-é és az elektromos fogkeféké a főszerep, a szóban forgó háztartások ugyanis mára már telítődtek a fagyasztóládákkal, mikrosütőkkel és videómagnókkal.
Az év végi ünnep legalább annyira az utazási irodák szezonja, mint a játékboltoké: a legelképesztőbb év végi ajánlatok is mind elkeltek. 

Diadalszobor és guillotine

Ha kicsit körülnézünk a nagyvilágban, frappánsabb ötletekkel is találkozhatunk. Természetesen kezdjük Amerikával, a nagy lehetőségek hazájával. Ha valaki unja, hogy szeretteinek folyton nyakkendőt vagy zoknit tegyen a karácsonyfa alá, lapozza fel a dallasi székhelyű Neiman Marcus amerikai luxusáruházlánc karácsonyi katalógusát, s máris találhat számos érdekes és vonzó ötletet. Egyetlen szépséghibájuk van: a legolcsóbb is méregdrága. Az áruházlánc karácsonyi katalógusa az őserdőtől az ajándékozó hősszobrán át a sétarepülőig összesen 550 ötlettel szolgál a leggazdagabbaknak, karácsonyi ajándékgondjaik megoldásához. Külön rovatban találhatók az úgynevezett fantáziaajándékok, amelyeknél a fő követelmény, hogy felejthetetlenek legyenek. Ezekhez a katalógus szerkesztői 600 különféle ajánlatot kaptak az egész világról. Nem került be az egyik ötletadó két méter magas, működőképes guillotine-ja, viszont kelendő a diadalszobrászat, melynek során a vevőt megörökítik előnyös külsővel, diadalmas pozitúrában egy 15 centis szoborban 7500 dollárért.
Európa országaiban sokhelyütt az ódon karácsonyi hangulat dívik, hagyományos karácsonyi vásárok és népszokások felelevenítésével. Bár minden nagyváros az ünnepi nagy leértékelések lázában ég, ez nem mindenhol párosul osztatlan ajándékozási kedvvel. A britek kimutatták, hogy minél hosszabb a házasság, annál olcsóbb ajándékokat vesznek egymásnak a felek. Gyermekes háztartások esetén a romantikán a praktikum kerekedik felül, a briliáns helyét a briliáns ötlet veszi át: papucsok és gyúródeszkák kerülnek a fák alá. A svédek szerint a jó szakácskönyvekkel lehet a legbiztosabbra menni, mivel az ínyenckedés, a jóízű evés a mai kor egyik alapélményét jelenti.


Giccskarácsony nagy karácsony

Egy bólogató Jézus-figura viszi a pálmát a világ legszörnyűbb karácsonyi giccsei között. Az egykori bólogató kutyák mintájára műanyagból készült, 20 centiméter magas, kézzel festett bólogató figurát az autók kalaptartójára ajánlják gyártói. Ára 27 euró. A giccstoplistát a Ship of Fools - vagyis Bolondok Hajója - című brit keresztény szatirikus internet-folyóirat honlapjának szerkesztői állították össze a „világtermésből”, a listáról pedig a Kurier című bécsi lap „csemegézte” ki a „legjobbakat”.
Második helyen egy felfújható templom áll. Feltalálója a southamptoni Mike Gill: a tizennégy méter magas valami a gyerekek ugráló váraira emlékeztet, van benne pad, szószék és minden egyéb kellék. Gill esküvőkre és más hasonló alkalmakra szánta. Csodálkozik is, hogy napi 3100 eurós áron még senki nem bérelte ki.
A „dobogósokon” kívül említést érdemel egy ágynemű, amelynek mintázata a tízparancsolatot ábrázolja a két kőtábla formájában - angol szöveggel. (A kifejezetten keresztényeknek szánt autólökhárítót és hűtőszekrényt már korábban feltalálták.) Ára 60 euró.
A lap a hatodik helyre az apa-fiú-szentlélek legószetet tartotta érdemesnek: ennek különös vonása, hogy a szentlélek leginkább egy fehér lepedős kis kísértetre emlékeztet, kedvező viszont, hogy már 30 euró körül beszerezhető.
Hetedik egy fejetlen Ádámot és Évát különösen túlfejlett bordákkal mintázó só- illetve borstartó lett. Nyolcadiknak egy, a kisbabák fogzásakor használatos műanyag rágóka futott be, amely fehér, rózsaszín és világoskék színben Jézus nevét formázza.
Ezután következik az utolsó vacsora ismert ábrázolása egy golyóstollon, illetve kis műanyag lapon színtelen folyadékban úszva. Van azután kizárólag medveszereplős betlehemi jászol, melynek ára 60 euró. 
Az utolsó előtti helyen „A mi lelkészünk” című figura áll: ez Superman típusú férfiút mutat kétsoros öltönyben, egyik kezében a Bibliával, másikkal a szószékre támaszkodva, ára 50 euró.
A kiemelkedő giccsek sorát az „evangéliumi kocka” zárja. A Bolondok Hajója szerint ez a Rubik-féle bűvös kockára emlékeztet, melynek oldalait helyesen összerakva bibliai jeleneteket kaphatunk. (Korridor)