Vissza a tartalomjegyzékhez


Ünnepi újdonságok

A kiadók év végén is sok meglepetéssel kedveskednek olvasóiknak. Elsőként talán Kertész Imre kötetére érdemes odafigyelni, amely három regényét - Sorstalanság, A kudarc, Kaddis a meg nem született gyermekért - foglalja magában. A Nobel-díj átadásának napján, december 10-én került a boltokba ez a rendkívül impozáns, bőrkötéses könyv (Magvető, 9990 Ft). 

Hans Habe regénye, az Apák vétke egy híres náci filmrendező fiának életét kíséri figyelemmel, aki megundorodva apja eszméitől, helyét keresi a világban. Izraelben, Lengyelországban, Magyarországon kutatja a válaszokat kérdéseire (K.U.K. Könyv- és Lapkiadó, 1800 Ft). Julia Barrett arra vállalkozott, hogy a nagysikerű Jane Austen-regény, az Értelem és érzelem folytatásaként a legfiatalabb Dashwood lány kalandos történetét mesélje el. A harmadik nővér méltó módon állít emléket az egyik legkedveltebb angol regényírónak (Lazi Kiadó Bt., 1890 Ft). Azoknak, akik szívesen olvasnak riportköteteket, bizonyára elnyeri tetszését Vujity Tvrtko Utolsó pokoli történetek című könyve. A tv2 Pulitzer-emlékdíjas riportere nem csak a világ minden tájáról mutat be érdekes, néhol megrázó történeteket, hanem bepillantást enged saját életébe is. Bár némely történet tényleg pokoli, a szerző páratlan érzékenységről és életszeretetről tesz tanúságot (Alexandra Kiadó, 1999 Ft). Simon Pearson brit katonapolitikai tanácsadó tollából jelent meg a Totális háború - 2006 című könyv. A szerző a jelen tényeiből kiindulva igyekszik feltérképezni a jövőt, amely, mint a cím is mutatja, nem éppen szívderítő (Magyar Könyvklub, 2390 Ft). 

A National Geographic munkatársainak jóvoltából csodálatos fotókat láthatunk gazdag ismertető szövegekkel és a legnevesebb természetfotósok műhelytitkaival A vadon képekben című kötetben (Geographia, 9500 Ft). Magyar vonatkozásban pedig az Alexandra Kiadó jóvoltából napvilágot látott Az év természetfotói című album magában foglalja a 2002-es év díjnyertes alkotásait (5990 Ft). Ugyancsak az Alexandra Kiadó adta ki az első magyar nyelvű átfogó, minden részletre kiterjedő Katonai repülőgépek enciklopédiáját is (12990 Ft).
A labdarúgás kedvelőinek az Aréna Kiadó két igazi csemegét tartogat: az egyik a Nagy Brazil Futballkönyv, amely a brazil futball száznégy éves történetét mutatja be Pelétől Ronaldóig (5980 Ft), a másik pedig a Dénes Tamás szerkesztette Futballkalendárium 2001-2002 (1990 Ft).

Mindenekelőtt gyermekek számára lehetnek kedves ajándékok az Aranyhal Kiadó kötetei: a négy eddig megjelent részt magában foglaló Sicc aranykönyv (5999 Ft); a világirodalom klasszikus meséit tartalmazó Anyu, mesélj!, illetve Apu, mesélj! (5490 Ft); a kreativitást fejlesztő kiadványok, mint például az 1000 pontról pontra (1499 Ft), a Rajziskola (1699 Ft) vagy a Különös állattár (1190 Ft). Szülőkhöz is szólnak a nevettetős könyvek, mint például a Gyerekcipőben (1999 Ft) vagy a Hoppá, baba született! (599 Ft). Felnőttek számára készültek a nagy szakácskönyvek, ilyen az 555 remek recept (7999 Ft) vagy a 88 ünnepi halétel (1599 Ft). Továbbá megjelent Shmuley Boteach tavaly nagy hazai sikert aratott Kóser szex című könyvének második része is (2499 Ft).

A Móra Könyvkiadó újdonságai között szerepelnek Janikovszky Éva művei, a Már óvodás vagyok (1390 Ft) és a Ráadás (1290 Ft); a Zdenik Miller-féle vakondkönyvek: A vakond nadrágja, A vakond és a sas és A vakond a városban (1980 Ft). A nagyobbacskákat pedig minden bizonnyal érdekelni fogja Komjáthy István Mátyás mondák könyve című kötete (1890 Ft). (Róth I. Zsófia)