Vissza a tartalomjegyzékhez


Churchill a legnagyobb brit

Ha más nem is, a BBC A legnagyobb britek elnevezésű közvélemény-kutatása jól mutatja, hogy a generációkkal együtt hogyan változik a történelem megítélése. 
A britek valamikori vezetője, Winston Churchill - akinek „buldogharciassága” inspirálta, s mentette meg a brit nemzetet a második világháborúban - minden idők legnagyobb győzelmét aratta a hét végén befejeződött országos versenyen, amelyben telefonon és e-mailen egyaránt lehetett voksolni.

 A nagy mennyiségű szivart és whiskyt elfogyasztó egykori miniszterelnök megelőzte a viktoriánus mérnököt, Isambard Kingdom Brunelt, és még Diana hercegnőnek is be kellett érnie a harmadik hellyel. Őket a sorban Charles Darwin, William Shakespeare, Isaac Newton követte, és John Lennon csak a hetedik. Churchill heves beszédei által vált híressé, melyekkel nemzetét biztatta a Hitler elleni összefogásra. 1965-ben bekövetkező haláláig még kétszer választották miniszterelnökké, és irodalmi Nobel-díjat kapott a második világháborúról szóló művéért. (Reuters)