Vissza a tartalomjegyzékhez


A Tízparancsolat

A magyarországi videózás hőskorában rengeteg olyan film járta be az országot, melyben az eredeti hanghoz úgynevezett hangalámondással rögzítették a fordítást. Ezek egyike volt Cecil B. DeMille 1956-ban készült három és fél órás alkotása, a Tízparancsolat. A mozikban sohasem játszott művet nemrég kiadták DVD-n.

Cecil B. DeMille Oscar-életműdíjas rendező a Paramount filmgyár alapítója, a hollywoodi aranykor egyik emblematikus alakja volt, akinek nevéhez hetvenkilenc film fűződik. Alkotásainál előszeretettel nyúlt a Szentíráshoz. Azt vallotta: „Mutass két fejezetet a Bibliából, és csinálok belőle egy mozit.” 1923-ban (!) elkészítette a Tízparancsolat című, 146 perc hosszú némafilmet. A kereszténység első századából megfilmesíti Néró korát a Kereszt jele (1932) címmel, melyet a Kleopátra (1934) és a Keresztesek (1935) követ. Ezek már természetesen mono hanggal rendelkező alkotások. Érdekessége a három filmnek, hogy mindhármat a legjobb operatőr kategóriában Oscarra jelölték, a Kleopátra meg is kapta a szobrocskát. Az ezután következő években elkészülő DeMille-mozik sorra kapták a jelöléseket. Az Acélkaraván (1939), melyben az ifjú és addig ismeretlen Anthony Quinn szerepel, megnyerte Cannes-ban az Aranypálmát. A westerntémák után már csak három alkotás került ki a rendező műhelyéből: a két Oscart nyert Sámson és Delila (1949), A földkerekség legnagyobb show-ja (1952) és a Tízparancsolat (1956). Az utóbbi kettőben szerepel Charlton Heston, egyszer James Stewart partnereként, majd később Yul Brynnerrel együtt. DeMille megkapja a legjobb filmnek járó díjat 1953-ban, és jelölik a legjobb rendező kategóriában is.
Utolsó műve, a Tízparancsolat - egy korábbi alkotásának remake-je - aratja a legnagyobb sikert: Oscar-díj a legjobb effektek kategóriában, és további hat jelölés, köztük a legjobb filmé, kosztümé, vágásé és operatőré. A gigantikus moziban statiszták hada szerepel, minden jelenet aprólékosan kidolgozott, számítógépes technikák nélkül is meglepően valósághűek a kivonulás csodái. A filmbeli Mózes története hűen követi a Bibliában olvasottakat, amiről nem szól a Szentírás, azokat a részleteket Philón, Josephus Flavius, Euszebiosz írásai alapján állították össze. A tartalmi gazdagság, a kiváló színészi munka és rendezés teszi, hogy közel ötven év elteltével is maradandó élményt nyújt a film, melynek DVD-változata most az Amana forgalmazásában kapható. (Bárdos Róbert)