Vissza a tartalomjegyzékhez


Figónak malaca volt

A spanyol labdarúgó-bajnokság múlt heti fordulójában a felhevült Barca-ultrák a legelképesztőbb dolgokkal dobálták Luis Figót, egykori kedvencüket, aki két éve igazolt Madridba. A játékvezetőnek rövid időre meg is kellett szakítania a mérkőzést.

„Az ilyen eseteknek véget kell vetni” - fakadt ki Figo, a Real Madrid középpályása a mérkőzést követően, és meg kell hagyni, teljes joggal. Palackok, gyümölcsök mellett egy whiskys üveg, sőt egy disznófej is landolt Figo mellett, miközben a szögletekhez készülődött. (A dobálózók között volt a Barca csatárának, Patrick Klivertnek a testvére is, akinek emiatt egy éjszakát börtönben kellett töltenie a mérkőzést követően.) A játékvezető a második félidő közepe táján tíz percre megszakította a mérkőzést, de azt már nem merte bevállalni, hogy teljesen véget vessen a játéknak. A 0-0-ra végződő meccset követő kommentárok szerint azonban ezt nyugodtan megtehette volna, egyrészt a szurkolók viselkedése, másrészt a játék színvonala miatt…
A rangadót követően Louis van Gaal, a Barca mestere kijelentette: Figo provokálta a hazai szurkolókat, a bírónak pedig - szerinte - a játékosokat és a nézőket is tudnia kellett volna kezelnie. Jorge Valdano, a Real Madrid klubigazgatója viszont nem érti, miért számított provokációnak, hogy Figo rúgta a szögleteket. A madridi lapok a Barcelona példás megbüntetését - elsősorban a Nou Camp stadion időszakos bezárását - sürgetik, a katalán sajtó azonban érthetően védelmébe vette a hazai csapatot. José Maria Coronas, a Barca elnökségének főtitkára pedig úgy érvelt: jogilag nem tartja megalapozottnak, hogy a stadiont bezárják, mert - mint mondta - a játékosok testi épsége nem forgott veszélyben. (S. I.)