Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Hullámvölgyben a címvédő

Az idei év legjobb tizenhat európai klubcsapata rontott neki egymásnak a héten, a Bajnokok Ligája második körében. Az első játéknapon a C, illetve a D csoport mérkőzéseire került sor, a többi mérkőzés lapzártánk idején kezdődött. 


Van Nistelrooy kétszer mattolta az FC Basel kapusát Fotó: Reuters

Nincs irigylésre méltó helyzetben Del Bosque, a mostanában csak „rémálomcsapatként” emlegetett Real Madrid mestere. Miután a második BL-kör első játéknapján idegenben 1-0-ra kikaptak a Milantól, elmondható: legutóbbi tíz mérkőzésükről - a bajnokikat is beleszámítva - mindössze egyet tudtak megnyerni. Pedig az összeállítás inkább „krémes”, mintsem rémes: Roberto Carlos, Ronaldo, Figo, Zidane, Raul, hogy csak a legnagyobb neveket soroljuk. A BL-címvédő azonban a játékosokba fektetett dollármilliók és az elért eredmény hányadosát tekintve mostanában alighanem a sereghajtók közé tartozik Európában… 
Persze ez mit sem vont le a rangadó értékéből, és azt is hozzá kell tenni a madridiak védelmében, hogy nevezett eseményről Ronaldo betegség, Hierro, Makalele és Guti pedig sérülés miatt hiányzott, míg a másik oldalról csupán Nesta nem tudta vállalni a játékot. A Realnak mindenesetre most már nagyon öszsze kell szednie magát, ha tizedszer is Európa tetejére akar állni. Roberto Carlos, a madridiak kiválósága szerint azonban nem lesz probléma. Mint a mérkőzés után kijelentette: „Ez a rossz sorozat hamarosan véget fog érni.” A 
C csoport másik mérkőzésén a Lokomotiv Moszkva - hazai pályán, mínusz öt fokos hidegben - 2-1 re kikapott a Dortmundtól.
Ami a D csoportos FC Baselt illeti, a svájciak a Manchester Unitedet fogadták, és bár a meccs csak este háromnegyed kilencre volt kitűzve, az angol szurkolók révén az események már előbb megkezdődtek. Négy enyhén ittas szigetországi drukker hajnalban megpróbált bejutni egy sztriptízbárba, de miután megtagadták tőlük a belépést, a vendégek dühödten támadásba lendültek. A verekedésnek a tulajdonos földre irányított pisztolylövései vetettek véget, majd a rendőrség hat személyt őrizetbe vett. Kis híján a mérkőzés is nagyot szólt: a hazaiak Giménez (vö. Koplárovics Béla) találata révén már a 31. másodpercben (!) vezetést szereztek. (A Bajnokok Ligája történelmének - beleértve a BEK-et is - ez volt hatodik leggyorsabb gólja.) A csoda azonban nem sikerült: a második játékrészben a MU alig hét perc alatt fordított: előbb Ruud van Nistelrooy vette be kétszer egymás után - a 63. és a 64. percben - Zuberbühler kapuját, majd Solskjaer Nistelrooy passzát követően tette meg ugyanezt (1-3). Sir Alex Fergusson érthetően csak szuperlatívuszokban volt hajlandó beszélni a mérkőzésről, illetve holland csatáráról: „Ruud igazi nyerőember. Nap nap után látom az edzéseken, s higgyék el, a tréningek során is csodásan teljesít. Ha egy edzőnek ilyen támadója van, az ellenfelet folytonos fenyegetettségben tarthatja a csapat.”
A Deportivo-Juventus mérkőzésen sem tétlenkedtek a csapatok: Tristan és Makaay révén a hazaiak alig több, mint tíz perc elteltével kétgólos előnyt szereztek, amit a Juve - az első félidő végéhez közeledve Birindelli, illetve a második félidőben Nedved révén - sikerrel faragott le (2-2).


Lapzárta utáni eredmények:


Leverkusen-Barcelona 1-2
Newcastle-Internazionale 1-4
Roma-Arsenal 1-3
Valencia-Ajax 1-1