Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
8000 pont felett a BUX

Amerikában a kedvező makrogazdasági adatoknak köszönhetően emelkedő részvényárfolyamok jellemezték a kereskedést. Európában a nagyobb tőzsdék közül egyedül a francia emelkedett mérsékelten, Frankfurtban és Londonban egyaránt gyengültek az indexek valamelyest, elsősorban a biztosítók, a pénzügyi szektor és a telekom cégek gyenge teljesítménye miatt. 

A BUX az átlagosnál magasabb forgalom mellett jelentős, több mind ötszázalékos erősödés után a bűvös 8000 pont felett zárta a hetet. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén a várakozásokkal ellentétben változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat.
A hét abszolút sztárja az Egis volt, ára keddtől keddig 12,3 százalékkal emelkedett, de keddi záróáránál jóval magasabban, 15500 forinton is forgott. A cég vezérigazgatójának bejelentése szerint még november végén megkaphatják a De-ramciclane nevű szorongásgátló kutatási eredményeit. Elemzők szerint ennek az egyetlen terméknek az értéke 6000 forint pluszt jelent részvényenként a papír árában. Remekül teljesített a Gazdasági Versenyhivatal által ötmillió forintos büntetéssel sújtott Matáv is, a hét során közel kilenc százalékkal drágult. Hét százalékkal ugrott meg a Mol árfolyama, miután a cég bejelentette: készpénzért és saját részvényekért cserébe 31,6 százalékkal növeli részesedését a Slovnaftban. A tranzakcióval az eddigi legnagyobb magyar tőkekihelyezés valósul meg. Jelentős emelkedést produkáltak az áramszolgáltató cégek, valamint a kisebb papírok közül a Fotex és a Mezőgép is több mint tíz százalékkal drágult.