Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Kinek jó az erős forint?

Egy hét telt el azóta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszöri szóbeli intervenció után 9 százalékra csökkentette a jegybanki kamatot. Ennek ellenére a forint még mindig megközelíti az árfolyamsáv szélét. Az erős forint hátrányokkal is jár: olcsóbbá teszi az importot, és rontja a hazai exportőrök jövedelmezőségét - a gazdasági növekedés legfőbb zálogát. Kedvez viszont a devizában eladósodott államnak. A probléma kezelésére - elméletileg - több lehetőség is kínálkozik. Lapunknak nyilatkozó kereskedelmi banki elemzők nem tartják ugyan drámaian magasnak a jelenlegi forintárfolyamot, mégis újabb jegybanki beavatkozásra számítanak a közeljövőben.

Devizapiaci intervenció, újabb kamatcsökkentés vagy árfolyamsáv-eltolás - ez a jegybank jelenlegi eszköztára. Ha egyikhez sem nyúl, az az euró további értékvesztésével járna együtt. A sáv szélén, azaz egy 234,69 forintos euróárfolyamon pedig rendkívül nehéz lenne rá keresletet támasztani - állítják a szakértők.
A Heteknek nyilatkozó Barcza György, az ING Bank makroelemzője szerint a Magyar Nemzeti Banknak érdeke az erős forint, ezért legfeljebb óvatos kamatcsökkentésekre lehet számítani a részükről. Barcza szerint a jegybank elkerülné a devizapiaci intervenciót annak magas költségei és korlátozott hatékonysága miatt. A harmadik verzió, az árfolyamsáv eltolása pedig egyből kiesik, mivel maga a kormány is elzárkózik tőle. 
Nyeste Orsolya, a Postabank makroelemzője egy másik gyakori szakértői véleményt támasztott alá. Nyeste inkább egy kamatcsökkentéssel kombinált devizapiaci intervenciót (euró felvásárlását forintért) vár a jegybanktól a közeljövőben. 
Lapunk kérésére Missura Gábor, az MNB sajtószóvivője reagált az elemzők találgatásaira. Az MNB döntéseit elsősorban az inflációs cél követése befolyásolja - mondja. Ennek a prioritásnak rendelődik alá minden, a Monetáris Tanács által hozott döntés. Az elemzőkkel egybehangzóan Missura is cáfolta azt a megállapítást, hogy a jelenlegi helyzet drámai lenne. „Az európai uniós konvergencia erősíti a forintot, és ez a hatás nagyobbnak bizonyul a rossz hazai mutatók gyengítő erejénél” - mondja. A jövő évi, 4,5 százalék alatti infláció csak erős forinttal érhető el - ismeri el Missura. A költségvetési hiány csökkentése és óvatos béremelések esetén azonban alacsonyabb árfolyammal is tartható lenne ez a mérték. 
A forint jelenlegi árfolyama egyébként megfelel ennek a célkitűzésnek - mondja. Egy esetleges erősödés vagy gyengülés után azonban mindig a Monetáris Tanács dönt az aktuális beavatkozásról, az adott kondícióknak megfelelően - fogalmazott a szóvivő. A pénzügyi megtakarításokat illetően az elemzők inkább a forintban való tartalékolást javasolják az euró ellenében. „Mintegy tíz forintnyi forintleértékelődésre lenne szükség ahhoz, hogy nyerjünk egy euróbefektetésen” - mondja Barcza. A másik kedvelt valuta, a dollár jelenlegi árfolyama stabilnak mondható, nincs jel se tartós erősödésre, se tartós romlásra. Bár egy iraki beavatkozás esetén bizonyosra vehető a kilengése, de ez is csak átmeneti jelleggel - vallják egyöntetűen az elemzők.