Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Jövőre drágulnak a sztrádamatricák

Átadták a forgalom számára a felújított M7-es autópályát. Az Érdtől Zamárdiig megújult aszfalton azonban csak december 31-éig gurulhatunk ingyen, január 1-jétől ugyanis fizetni kell a pályahasználatért. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint jövőre általánosságban drágulnak az autópályák díjai.


Átadták az M7-est Fotó: Reuters

A Nemzeti Autópálya Rt. 60 milliárd forintot fordított az M7-es rendbehozatalára. 2001 márciusa óta 450 ezer köbméter földet cseréltek ki, 700 ezer köbméter humuszt fektettek le, és 100 ezer köbméter betont építettek be. A környezetvédelemi szempontokat figyelembe véve 165 kilométer vadvédő kerítést építettek ki, és 29 kilométernyi zajvédő falat emeltek fel. 
A GKM tájékoztatása szerint jövőre az M3-as és az M1-es mellett az M7-es autópályára is kiterjesztik a matricarendszert, de ez az M5-ösre továbbra sem vonatkozik. A díjakról szóló előterjesztés még folyamatban van, ezért pontos árakról nem tudtak kérdésünkre beszámolni. Az áfatétel változása miatt azonban mindenképpen emelkedik a díjtétel: az autópályadíjakat ugyanis januártól nem 12, hanem 25 százalékos áfa sújtja. 
A minisztériumi közlemény szerint kedvezően változnak a járművek kategóriahatárai, az új besorolás alapján ugyanis a gépjárműpark 95 százaléka a legalacsonyabb díjkategóriába kerül majd. 
A Népszabadság úgy tudja, hogy a matricadíjak akár 10-20 százalékkal is drágulhatnak jövőre. A GKM azonban nem reagált a lap értesüléseire.