Vissza a tartalomjegyzékhez


Orbán beszédeinek margójára

Az „újbeszél” a hivatalos nyelv Orwell Nagy Testvérének államában. A könyv szerzője, Király Gábor szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök politikai beszédeinek szövege valódi „újbeszél”.
Az újbeszélelemekkel átszőtt szöveg veszélyes fegyver: a szimpatizáns hallgatóság megérti, a másik oldal félreérti. Keletkezése valahogy úgy zajlik, hogy egy csoport egy ismert köznyelvi kifejezést új jelentéssel ruház fel, csakhogy erről elfelejti értesíteni a többi csoportot. Így születtek a „polgári kormány”, „új közvélemény”, „polgári gazdaság”, „polgári nyilvánosság” szókapcsolatok is; így született sok szómágia, a verbális manipuláció megannyi nyomasztó megnyilvánulása. 

A szerző bevezetője azt ígéri, hogy nem fogja a szónoklatokat sem retorikai, sem lélektani szempontból elemezni, inkább pőrére csupaszítva, gúnytól, sőt szarkazmustól sem mentesen egyszerűen leleplezni. Ennek ellenére a könyvben mindvégig keveredik a korrekt nyelvi, retorikai látlelet és az erősen szubjektív, egyszersmind rendkívül szórakoztatóan megírt szurkálódás. „Anyám, ne hagyj el!” - írja egy helyen Orbánnak. - Azt mondtam, hogy a nagytőke készül kormányt alakítani mondatára, amely 2002 áprilisában hangzott el egy interjúban. A nagytőke, mint olyan, kormányt alakít. Vicces kép. Ül az asztalnál egymagában a nagytőke, és gyurmázgat. Alakul a kormány.”
„Utálom az újbeszélt - vallja Király Gábor. - Amikor egy politikus alapcéljaként határozza meg, hogy választói rajongásának tárgyává váljon… A szeretet ugyanis kritikátlanná teszi az embereket. Akinek pedig szavait kritika nélkül fogadják el követői, az könynyen elvesztheti józan mértéktartását. Az már csak a követőinek akar megfelelni. Hol a tömeg céloz arra, mit szeretne, hol a politikus. És a kölcsönös megfelelési vágytól vezéreltetve egyre radikálisabbá válik mindkettő.”
Ennek félelméből született meg ez a könyv. (Bolt Informatikai Kft., 2002.) (Sz. Zs.)